Ministrica vanjskih poslova Kosova za Politico: Rusija bi pozdravila još jedan rat na Balkanu

Svijet 30. maj 202411:44 0 komentara
Reuters

Ako bi Rusija pobijedila u Ukrajini, mogla da podstakne tenzije na Balkanu i stvori novi rat kako bi se time pozabavio Zapad, izjavila je ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz za Politico.

U intervjuu u kosovskoj ambasadi preko puta Nacionalne katedrale u Washingtonu, ona je upozorila da se teritorijalne ambicije ruskog predsednika Vladimira Putina ne zaustavljaju na ukrajinskoj granici i da bi pobjeda Ukrajine protiv Rusije obezbijedila stabilnost na duži period za Balkan.

“Putinova strategija je da Zapad omete raznim sukobima. Dakle, Rusija bi veoma pozdravila još jedan rat na Balkanu”, rekla je ona.

Ona je istakla da je Kosovo posebno primamljiva meta za Putina, argumentujući da prosperitet zemlje podriva njegov argument da Zapad ne može pomoći zemljama bivšeg istočnog bloka.

Putin svake sedmice govori o Kosovu. Ne radi se o geopolitičkom značaju Kosova, već o tome da je Kosovo uspješna priča Zapada, uspješna priča Sjedinjenih Američkih Država, to je priča o uspjehu NATO-a, uspješna priča evropskog Zapada zemlje”, navela je.

Kako navodi Politico, njeno upozorenje dolazi u trenutku kada su druge evropske nacije u ruskom dvorištu javno izrazile zabrinutost zbog sve veće Putinove agresije prema susjedima.

Prošle sedmice, Švedska je rekla da Putin cilja na strateški značajno baltičko ostrvo Gotland. Finski premijer Petteri Orpo upozorio je da Rusija već napada svoje susjede koristeći hibridnu taktiku. Evropska unija je također osudila Rusiju zbog uklanjanja bova koje ocrtavaju njenu riječnu granicu s Estonijom.

U isto vrijeme, srpska krajnje desničarska vlada postaje sve bliža Moskvi i promoviše poricanje genocida u BiH. Beograd je pokrenuo kampanju lobiranja kako bi pokušao poraziti rezoluciju Ujedinjenih nacija u kojoj se prisjeća pokolja 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u gradu Srebrenici 1995. godine, jednog od najzloglasnijih zločina Balkanskih ratova”, piše Politico.

Navodi se da su “obje strane Atlantika zabrinute da bi Srbija mogla da pokuša da povrati Kosovo”, jer lider te zemlje Aleksandar Vučić “koketira sa retorikom o “velikoj Srbiji” koja obuhvata Srbiju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu”.

Ističe se da je u septembru došlo do sukoba između dvije strane na sjevernoj granici Kosova, te da je ruska paravojna grupa Wagner također prisutna u regionu i u prošlosti obučavala srpske paravojne grupe.

U izjavi za NatSec Daily, američki State Department je rekao da podržava dijalog koji olakšava EU “kao put za postizanje miroljubivih i produktivnih odnosa između dvije zemlje”.

Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine i njeni zlonamerni napori na Zapadnom Balkanu naglašavaju hitnost i važnost ovih prioriteta”, navodi se u saopštenju.

Srbija i Rusija demantuju optužbe Kosova i tvrde da su posvećene mirnom rešavanju tenzija. Ambasada Srbije u Washingtonu navela je u izjavi za NatSec Daily da “određeni akteri u regionu pokušavaju da kreiraju neistinit narativ da bi ostvarili svoje političke interese” i istakla da se Srbija “odlučno protivi bilo kakvom regionalnom sukobu“.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!