Misteriozna bolest pogađa pse širom SAD-a

Svijet 30. nov 202316:27 0 komentara
Pixabay.com

Misteriozna respiratorna bolest pogodila je pse u najmanje 14 američkih država, navodi Američko veterinarsko udruženje, koje traži od veterinara da prijave sve slučajeve oboljenja, dok se laboratorije utrkuju da izoluju patogen odgovoran za bolest.

Naučnici još uvijek pokušavaju utvrditi je li bolest, koja može biti smrtonosna, virusna ili bakterijska, te može li biti varijanta poznate pseće bolesti poznate kao “pseći kašalj”, saopćilo je udruženje.

Simptomi uključuju kašalj koji može trajati četiri do šest sedmica, što može prouzrokovati blagi bronhitis ili se može razviti u upalu pluća. Neki akutni slučajevi brzo su prerasli u upalu pluća u roku od 24 do 36 sati, kažu u udruženju.

Za sada nema naznaka da se bolest može prenijeti i na ljude, ali veterinari upozoravaju vlasnike pasa da povedu računa tokom ovogodišnje praznične sezone, kada kućni ljubimci putuju s porodicama ili su smješteni u pansionima za pse.

U američkoj državi Oregon je prijavljeno oko 200 slučajeva, dok tačan broj slučajeva u Kaliforniji, Koloradu, Floridi, Džordžiji, Ajdahu, Ilinoisu, Indijani, Merilendu, Masačusetsu, Nju Hempširu, Rod Ajlendu, Vermontu i Vašingtonu još uvijek nije poznat.

Reuters javlja da ministarstvo poljoprivrede Oregona sarađuje sa državnim i federalnim dijagnostičkim laboratorijama na identifikaciji uzroka, a Koledž za veterinarsku medicinu i biološke nauke Državnog univerziteta u Koloradu povezao je bolest sa slučajevima teške upale pluća i nekim smrtnim slučajevima, navodi Američko veterinarsko udruženje u svom najnovijem saopćenju.

Veterinar Rena Carlson, predsjednica udruženja, rekla je da je toliko toga ostalo nepoznato o izbijanju bolesti da se o njoj jednostavno govori kao o atipičnoj bolesti.

“Jednostavno ne znamo da li može da pređe na druge vrste, da li bi to bili ljudi ili mačke. Mi to veoma pažljivo pratimo”, rekla je Carlson.

Stručnjaci iz Nju Hempšira su fokusirali svoje istraživanje na novi soj bakterija, ali do sada su antibiotici bili uglavnom nedjelotvorni u liječenju, rekla je Carlson.

Ona je preporučila vlasnicima pasa da vakconišu svoje ljubimce i da potraže veterinarsku pomoć čim psi pokažu prve simptome.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!