N1 na ukrajinskoj granici: Ovaj čovjek ima najteži, ali i najljepši posao

Svijet 23. mar 202211:38
N1/Aleksandar Cvrkotić

Sve više Ukrajinaca bježi iz zemlje, a prema posljednjim podacima taj broj je veći od tri miliona. U samo jednom danu u Rumuniju je na graničnom prijelazu Siret ušlo 2.700 ljudi. Na tom prijelazu je i reporterka N1 Vanja Đurić koja je razgovarala sa osobom koja na tom mjestu ima najteži posao - klovnom koji pokušava da oraspoloži djecu koja dolaze iz Ukrajine.

Crveni nos, šeširić i plavi šal. Nasmijani klovn iz Rumunije dočekuje male Ukrajince. Plišana lutka tigrića navučena na njegovu ruku pozdravlja pridošlice iz ratom zahvaćene susjedne zemlje. Naravno, tu su i baloni – gumene kesice ispunjene vazduhom – tako jednostavna igračka koja mališanima neizostavno izmami osmijeh. Djeci je nekad potrebno tako malo.

Čini se da ovaj upečatljivi gospodin ima najteži posao na graničnom prijelazu Siret.

“Posao jeste težak zadatak, ali čini mi se da se odraslima ovo čak i više sviđa nego djeci. Jer su pod jakom stresom, i kada me vide sa djecom, to je nekad dobro za njih”, kaže klovn u razgovoru sa reporterkom N1.

Dodaje, međutim, da na kraju dana nije tužan.

“Djeca mi toliko toga daju. Mali osmijeh, malo ljubavi, za mene su veliki kao čitav svijet. To je prelijepo. Svima nam je neophodno da iskusimo ovu situaciju, zaboravite na sopstvene probleme”, ističe on.

Sa reporterkom N1 razgovarao je na nekoliko svjetskih jezika, a ističe kako je tokom rata boravio i u Bosni i Hercegovini, ali i Hrvatskoj.

“Glavna hrana je ljubav”, poručuje on.

Male Ukrajince na granici čekaju i slatkiši i igračke. A, odatle idu dalje da potraže sklonište od rata. Procjenjuje se da je dosad više od tri miliona Ukrajinaca napustilo zemlju.

Kako javlja reporterka N1, rumunsko-ukrajinsku granicu prelaze majke sa djecom i stariji ljudi, budući da je mlađim, vojnosposobnim muškarcima zabranjeno da napuštaju Ukrajinu. Samo kroz Rumuniju dosad je prošlo oko pola miliona Ukrajinaca, dok ih je 80.000 još uvijek u toj zemlji.

Azil u Rumuniji dosad je zatražilo 4.000 ljudi.

Podsjetimo, u toku je 28. dan ruske agresije na Ukrajinu. Sve vijesti vezane za ovaj rat možete pratiti na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar