Najmnogoljudnija zemlja na svijetu bilježi značajan pad nataliteta

Svijet 10. feb 202111:51 0 komentara
Pixabay. com

Broj novorođenih beba zabilježen u Kini prošle godine pao je za gotovo 15 posto, uzrokujući zabrinutost u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo za javnu sigurnost ove sedmice, 10,03 miliona beba je rođeno tokom 2020. godine, dok je prethodne godine broj novorođenčadi dostizao 11,79 miliona, što u konačnici iznosi godišnji pad od 14,9 posto, prenosi CNN.

Vijest je objavljena nakon što je Kina prošle godine zabilježila najniži natalitet od formiranja Narodne Republike 1949. godine.

Demografski problem Kine bi mogao predstavljati ozbiljan problem za drugu najveću svjetsku ekonomiju u momentu kada trenutno radno sposobna populacija dostigne dob za penziju. Stručnjaci se brinu da bi, ako se trend nastavi ili se stanovništvo počne smanjivati, Kina mogla “ostariti” prije nego što se obogati.

Prema najsvježijim informacijama iz Nacionalnog ureda za statistiku, prošle godine Kina je imala 250 miliona osoba preko dobi od 60 godina, što čini 18 posto populacije.

Stuart Gietel-Basten, profesor društvenih nauka na Univerzitetu nauka i tehnologija u Hong Kongu, rekao je da, iako će u većini zemalja 2020. vjerovatno pasti broj rođenih kao rezultat pandemije koronavirusa, statistika iz Kine pada i u skladu su s općim trendom.

Utjecaj Covida vjerovatno je to naglasio i sljedećih godina je moguće da padovi i neće biti tako loši, ali taj silazni strukturni trend vjerovatno će se nastaviti“, rekao je.

Broj rođenih novorođenčadi u budućnosti nikada neće biti tako visok, jer broj žena u rodnoj dobi opada i brzo će opadati (u godinama koje dolaze)”, dodao je.

Iako demografske promjene Kine još uvijek nisu usporedive s nekim od njenih susjednih zemalja koje imaju izrazito staru populaciju – poput Japana i Južne Koreje, a čija se populacija sada generalno smanjuje – te promjene i dalje predstavljaju potencijalne probleme u budućnosti, pogotovo ako se uzme u obzir da “generacije jednog djeteta” stare.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!