Najveći zatvor na američkom kontinentu primio još 2.000 zatvorenika

Svijet 12. jun 202415:19 1 komentar
Anadolija

Još 2.000 pripadnika kriminalnih grupa smješteno je u novoizgrađeni zatvor u El Savladoru koji je kao najveći zatvor na američkom kontinentu izgrađen po nalogu predsjednika te zemlje Nayiba Bukelea.

Mega zatvor u El Salvadoru već je prepun bijesnih rivala iz dvije najstrašnije bande Sjeverne i Srednje Amerike, MS-13 i Calle 18.

Smatra se da banda Calle 18 ima blizu 65.000 članova, dok MS-13 ima između 50.000 i 70.000 članova. Zarađuju na zločinima kao što su trgovina ljudima, prostitucija, trgovina drogom, reketarenje, pranje novca, iznuda i otmica.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Riječ je o zatvoru kapaciteta do 40.000 zatvorenika. Zatvor je otvoren 2. februara prošle godine i smješten je u kotlini u mjestu Tecoluca koja je od glavnog grada San Salvadora udaljena 74 kilometra.

El Salvador je do sada raspolagao zatvorskim kapacitetom do 30.000, a novoizgrađeni zatvorski kompleks na površini od 166 hektara namijenjen je za efikasniju borbu protiv kriminalnih grupa koje su osnovni sigurnosni problem te zemlje.

Zemlja sa najvećom stopom ubistava u svijetu El Salvador je u vanrednom stanju još od kraja marta 2022. godine kada je predsjednik Bukele proglasio rat kriminalnim grupama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare