Naoružani napadači prekinuli TV program uživo u Ekvadoru

Svijet 09. jan 202421:42 0 komentara
Screenshot (X)

Televizijski program uživo u Ekvadoru prekinuli su naoružane osobe s kapuljačama dok je televizijska mreža sa sjedištem u Guayaquilu u utorak emitirala program uživo.

Muškarci s kapuljačama natjerali su osoblje da legne na pod dok su se u pozadini čuli pucnji i galama, pokazao je video koji se širi na društvenim mrežama.

Incident se dogodio na državnoj televiziji TC, čiji je signal prijenosa uživo trenutno isključen.

“Specijalizirane jedinice” policijskih snaga reagirale su na hitan slučaj u ovoj medijskoj kući, objavila je Nacionalna policija Ekvadora na svom službenom X nalogu..

Incident se desio u trenutku kada zemlju potresaju brojne eksplozije, policijske otmice i neredi u zatvorima koji su se dogodili samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Daniel Noboa proglasio vanredno stanje u cijeloj zemlji nakon što je vođa bande visokog profila Adolfo “Fito” Macias pobjegao iz zatvora u Guayaquilu.

Od Noboine objave u ponedjeljak, najmanje sedam policijskih agenata je oteto u tri različita grada, prema objavi na X, koju je objavila Nacionalna policija.

U jednoj od otmica, u kojoj su uhvaćena tri agenta, eksplozivna naprava bila je “postavljena i detonirana” u vozilu u kojem su se policajci kretali, saopštila je policija.

“Naše specijalizirane jedinice su aktivirane kako bi locirale naše kolege i pristupile hapšenju počinitelja. Niti jedan od ovih događaja neće ostati nekažnjen”, saopštila je policija.

U Esmeraldasu, na sjeverozapadu zemlje, dva su vozila zapaljena, a jedno je izazvalo požar na benzinskoj postaji.

U glavnom gradu Quitu policija je pronašla spaljeno vozilo u kojem su bili tragovi plinskih boca. Stanovnici su na društvenim mrežama prijavili da su čuli snažnu eksploziju u tom području.

Policija je također saopštila da je primila izvještaje o eksploziji na pješačkom mostu izvan Quita.

Trenutno nema poznatih žrtava povezanih s eksplozijama.

Ekvadorska zatvorska služba, SNAI, rekla je da se najmanje šest incidenata dogodilo unutar zatvorskih objekata u ponedjeljak, uključujući nerede i zadržavanje zatvorskih agenata. Ova situacija u zatvorima, kažu, nije kontrolirana.

U međuvremenu, još jedan navodni vođa bande, Fabricio Colon Pico, pobjegao je iz zatvora u Riobambi u posljednjih nekoliko sati, prema gradonačelniku grada Jhonu Vinuezi.

Colon Pico uhvaćen je prošlog petka nakon što ga je državna tužiteljica Ekvadora Diana Salazar javno identificirala kao dio plana za napad na nju. Zajedno s Colonom Picom, pobjeglo je još 38 zatvorenika, od kojih je 12 ponovno uhvaćeno, rekao je SNAI za CNN.

Oružane snage Ekvadora saopštile su da su provele operacije kontrole u ponedjeljak navečer i rano u utorak u područjima koja su najviše zahvaćena sukobima.

S političke strane, Nacionalna skupština Ekvadora održava hitan sastanak kako bi “generirala konkretne akcije suočene s nacionalnim nemirima i brojnim djelima koja prijete javnom miru”.

Potraga za Adolfom “Fitom” Maciasom se nastavlja jer je više od 3000 policajaca i pripadnika oružanih snaga angažirano da ga pronađu, saopštila je vlada u nedjelju. Vlasti Ekvadora rekle su da još nisu odredile tačno vrijeme i datum kada je Macias pobjegao iz zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!