Naučnici upozoravaju na drevne viruse: Nisu viđeni vjekovima, a sada su opasnost

Svijet 04. jun 202320:50 0 komentara
Andrea Campiche/Spiez Laboratory/Handout via REUTERS

Drevni virusi, koji nisu viđeni nigdje u svijetu vjekovima, ako ne i duže, prijete da postanu opasnost po čovječanstvo zbog klimatskih promjena, saopštili su naučnici.

Čestice raznih bolesti su i danas zarazne u vuni mamuta, sibirskim mumijama, ostacima praistorijskih vukova, čak i u plućima žrtava raznih virusa zakopanih u zamrznutoj zemlji, prenio je „Mirror“.

Institucije u Rusiji, Njemačkoj i Francuskoj radile su zajedno na novoj studiji, tokom koje je utvrđeno da je “rizik povećan zbog globalnog zagrijavanja, pošto će odmrzavanje permafrosta nastaviti da se ubrzava”, pa bi mogle da se pojave neke bolesti koje nisu bile aktivne još od prahistorije.

Naučnici su prethodnih decenija otkrili nekoliko mikroba iz permafrosta koji se brzo topi, a analize pokazuju da su takozvani “zombi” virusi možda na putu da se vrate.

Takođe, naučnici su ekshumirali tijelo žene Inuita zakopane u masovnoj grobnici žrtava virusa, u selu Brevig Mišn na Aljasci.

Zahvaljujući ledenom pokrivaču, dovoljno RNK materijala iz virusa je dobro očuvano da su istraživači mogli da sekvenciraju čitav gen soja virusa iz 1918. godine.

Kako prenosi Nova.rs, virusi se jako dobro održavaju u arktičkim uslovima.

Velike boginje su zvanično iskorenjene, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 1980. godine.

Međutim, 2004. godine, francuski i ruski naučnici našli su virus malih boginja u 300 godina staroj sibirskoj mumiji zamrznutoj u ruskoj republici Jakutiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!