Nemiri širom Francuske zbog ubistva tinejdžera: Uhapšeno 4.000 osoba do sad

Svijet 06. jul 202316:29 0 komentara
Reuters

Policija je uhapsila oko 4.000 osoba tokom protesta zbog ubistva tinejdžera Nur Asena Erturk, a trećina uhapšenih su maloljetnici.

Brojku uhapšenih potvrdio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Gerald Darmanin, javlja Anadolija. On je na saslušanju u Senatu rekao da je prosječna starost uhapšenih demonstranata 17 godina.

Dodao je da su manje od 10 odsto uhapšenih bili strani državljani, a trećina od ukupnog broja su maloljetnici.

Zapaljeno je 12.031 vozilo, zapaljeno ili oštećeno 2.508 objekata, uključujući 105 gradskih vijećnica i 168 škola“, precizirao je Darmanin. Prema njegovim riječima 45.000 policajaca raspoređeno je širom zemlje, a dvije trećine uhapšenih demonstranata ranije nisu od ranije poznati policiji.

Podsjetimo, protesti su počeli prošle sedmice kada je policajac ubio Nahela M. tinejdžera alžirskog porijekla tokom saobraćajne kontrole u pariskom predgrađu Nanterre 27. juna nakon što je navodno ignorisao naredbu da stane.

Policajac koji je ispalio smrtonosni hitac suočava se sa formalnom istragom zbog namjernog ubistva i određen mu je pritvor. Nakon početka u Nanterreu, protesti su se brzo proširili na druge gradove, uključujući Lyon, Toulouse, Lille i Marseille.

Tenzije su se smanjile ove sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!