Lažna vijest da je na bilbordu u Njujorku greškom ispisana riječ „urin“ umjesto „Ukrajina“

Svijet 22. sep 202307:59 0 komentara
Twitter/Printscreen

Volodimir Zelenski bio je u Njujorku gdje je, između ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN može donijeti mir u Ukrajinu i onemogućiti buduće napade sličnog tipa.

Zelenski je rekao da je rat u Ukrajini pokazao da pravo veta ne može biti neograničeno, te da Generalnoj skupštini UN treba omogućiti da ga poništi. Dodao je i da treba povećati broj stalnih članica Savjeta bezbjednosti. Ukrajinski predsjednik je naveo i da je činjenica da je Rusija, zemlja koja je napala njegovu i može da blokira bilo kakav pokušaj Savjeta bezbjednosti da okonča rat u Ukrajini, od UN napravila lakrdiju, prenosi Jutarnji.hr.

No, strani mediji su počeli pisati o navodnom gafu koji je napravljen u obliku pozdravne poruke u centru Njujorka. Naveli su kako je na velikom digitalnom bilbordu osvanula poruka „Slava urinu“ (Glory to urine), umjesto „Slava Ukrajini“. Ipak, ispostavilo se da ova vijest nije tačna.

Snimak, iako lažan, postao viralan.

U lažnoj vijesti pisalo je da je firma koja upravlja bilbordom „objasnila je da je grešku uzrokovao inteligentni sistem koji je reč Ukrajina automatski ispravio u riječ slične forme – urin“.

Ova vijest je ispravljena u odnosu na prvobitnu jer je naknando utvrđeno da je informacija koju su plasirali strani mediji lažna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad