Odluka da se proglasi dan žalosti za Berlusconija dovela do podjela u Italiji

Svijet 14. jun 202316:49 0 komentara
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Odluka vlade Italije da se danas proglasi državni dan žalosti zbog smrti bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija, koji je preminuo u ponedjeljak u 86. godini, izazvala podjele u zemlji, javlja Reuters.

Sahrana, koja je organizovana u milanskoj katedrali, privukla jei nekoliko hiljada ožalošćenih, uključujući strane zvaničnike i italijanske političke lidere.

Tajkun i milijarder koji je izgradio imperiju u medijima i fudbalu će biti kremiran, a njegov pepeo čuvan u mauzoleju koji je sagradio za sebe i svoju porodicu u krugu svoje vile u blizini Milana, rekao je za Reuters izvor blizak porodici.

Neki opozicioni političari, uključujući bivšeg premijera Giuseppea Contea, odbili su prisustvovati misi u crkvi, dok je bivša ministrica lijevog centra Rosy Bindi rekla da se događa “neprikladno posvećenje”.

Italijanskim premijerima su u prošlosti priređivane državne sahrane, ali ovo je prvi put da je proglašen nacionalni dan žalosti.

Italijom vlada desničarska koalicija stranke Braća Italije premijerke Giorgie Meloni, Liga Mattea Salvinija i bivša Berlusconijeva stranka Forza Italia.

Kako navodi Reuters, Berlusconi je bio ličnost koja je izazivala velike podjele i postavio je model za druge poslovne ljude koji su postali političari poput bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, s karijerom isprepletenom skandalima i suđenjima.

Dan žalosti nije državni praznik, već simbolična počast koja podrazumjeva zastave postavljene na pola koplja sa zgrada institucija. Evropski parlament i Evropska komisija također su odlučili da odaju počast na ovaj način.

Tomaso Montanari, rektor Univerziteta za strance u Sijeni, odbio je da poštuje naredbu, rekavši da bi podizanjem zastava na pola koplja za Berlusconija njegov univerzitet “izgubio svaki obrazovni i moralni kredibilitet“.

Bindi, žena koja je često na meti Berluskonijevih seksističkih izjava, rekla je da je nacionalni dan žalosti “nepoštovanje većine” Italijana koji su se protivili pokojnom lideru.
Vijenci i fudbalski transparenti

U Milanu su vijenci i transparenti fudbalskih timova postavljeni na fasadu gradske gotičke katedrale, dok su ljudi mogli pratiti sahranu sa trga na dva ogromna ekrana.

Među njima je bila i Lucia Adiele, članica Forza Italia koja je proputovala skoro 1.000 kilometara iz njenog doma u Altamuri, u južnoj Italiji.

Imala sam sreće što sam bila dio Forza Italia 18 godina. Također sam imala sreće da sam ga upoznala. Najmanje što sam mogla da uradim je da budem ovdje i da se oprostim poslednji put“, rekla je ona za Reuters TV.

U katedrali je bilo oko 2.300 ljudi, uključujući Meloni, predsjednika Sergija Matarellu i liderku Demokratske stranke lijevog centra (PD) Elly Schlein.

Na trgu ispred se okupio veći dio građana, a izbila je svađa između pristalica Berlusconija i žene koja je došla da ga kritikuje.

Kako javlja reuters, jedna grupa Berlusconijevih pristalica počela je da skače vičući “svako ko ne skače je komunista”, izraz koji je Berlusconi često koristio da diskredituje svoje političke protivnike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!