“Pandora papiri”: Šta povezuje kraljicu Elizabetu i predsjednika Azerbejdžana

Svijet 07. okt 202112:57 0 komentara
Buckingham Palace/Handout via REUTERS

Na spisku svjetskih moćnika čije se ime našlo u 'Pandornim papirima' je i kraljica Elizabeta II preko firme 'The Crown Estate' koja je formalno u njenom vlasništvu.

‘The Crown Estate’ kupila je preko offshora 2018. godine imovinu vrijednu 91 milion dolara od porodice kontroverznog predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, pokazuje istraga međunarodnog tima istraživačkih novinara.

Riječ je o kancelarijama i nekretninama na osam spratova u ekskluzivnom londonskom okrugu Mayfair koje je ‘The Crown Estate’ kupio od kompanije ‘Hiniz Trade & Investment’ čije je sjedište u poznatom poreskom raju na Djevičanskim ostrvima.

‘Hiniz’ je zgradu pomenute kancelarije i nekretnine kupio 2009. godine po nekoliko destina eura miliona nižoj ceni. Prema navodima BBC-a, porodica Alijev od prodaje imovine ‘The Crown Estateu’ zaradila je čak 42 miliona dolara, a transakcija je izvedena preko offshore kompanija na Britanskim djevičanskim ostrvima.

Istraga ‘Pandorini papiri’ pokazala je da je vlasništvo nad kompanijom ‘Hiniz Trade & Investment’ bilo u rukama Arze Alijeve, jedne od kćerki azerbejdžanskog predsjednika, ali je 2015. godine prebačeno na njenog dedu Arifa Pašajeva.

Djeca predsjednika Azerbejdžana navedeni kao akcionari u 44 kompanije na Britanskim djevičanskim ostrvima

Alijev inače ima troje dece – Lejlu, Arzu i Hajdara – a oni su navedeni kao akcionari u 44 kompanije koje su registrovane na Britanskim djevičanskim ostrvima, i to u periodu od 2006. do 2018. godine, pokazala je istraga Međunanrodnog konzorcijuma istraživačkih novinara.

‘The Crown Estate’ pripada britanskom monarhu za vrijeme njegove vladavine, ali monarh ne upravlja njom. Sa druge strane, ova kompanija upravlja svom imovinom, zemljištem i morskim dnom u Engleskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj koje pripada monarhu. Portparol kompanije rekao je za ‘Business Insider’ da su sprovedene provjere prije kupovine.

“U to vrijeme nismo utvrdili nijedan razlog zašto transakcija ne bi trebala da se nastavi”, rekao je portparol.

Alijev je postao predsjednik Azerbejdžana 2003. godine nakon smrti svog oca Hajdara, koji je deset godina vladao tom zemljom. Ilham Alijev je optužen za korupciju, namještanje glasova, kršenje ljudskih prava i davanje mita.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad