Papa na misi u Kongu: Položite oružje, prigrlite milosrđe

Svijet 01. feb 202316:01
REUTERS

Vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franjo, koji boravi u posjeti Demokratskoj Republiku Kongo, u glavnom gradu Kinšasi održao je misu kojoj je prisustvovalo više od milion ljudi.

Papa Franjoj je sinoć doputovao na u DR Kongo, tokom četvrtog putovanja u Afriku.

On je drugi papa koji je posjetio katoličku zemlju razorenu sukobima od posjete Ivana Pavla II 1985. godine.

“Položite svoje oružje, prigrlite milosrđe i budite misionari mira”, poručio je papa Franjo na misi održanoj na aerodromu “Ndolo” u Kinshasi, kojoj je prisustvovalo više od milion ljudi.

REUTERS

Papa je propovijed započeo izražavajući radost što je konačno mogao doći u tu zemlju i biti među kongoanskim narodom, objavio je “Vatikan News”.

“Kako ne bismo upali u zamke moći i novca, podjela, karijerizma, iluzija, užitka, Gospodin nam kaže da dijelimo sa siromašnima. Trebamo imati hrabrosti pogledati siromahe i poslušati ih, jer oni su članovi naše zajednice, a ne stranci koje treba izbrisati iz vida i savjesti. Krenimo od siromaha i otkrit ćemo da svi dijelimo unutarnje siromaštvo; da svi trebamo Duha Božjega da nas oslobodi duha svijeta; da je poniznost veličina kršćanina, a bratstvo njegovo pravo bogatstvo”, dodao je papa Franjo.

Prije nego što završi posjetu 3. februara, očekuje se da će se papa sastati sa žrtvama nasilja iz nestabilnog istočnog Konga kako bi čuo njihova svjedočanstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar