Papa u Marseilleu pozvao evropske zemlje da otvore luke migrantima

Svijet 23. sep 202315:23 0 komentara
Papa Franjo (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je u subotu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i druge evropske čelnike da otvore svoje luke za ljude koji bježe od teškoća i siromaštva, insistirajući da se kontinent ne suočava s migracijskom "hitnom situacijom", već dugoročnom realnošću kojoj vlade moraju postupati ljudski.

Drugog dana posjete francuskom lučkom gradu Marseilleu, papa Franjo se osvrnuo na evropske zemlje koje su pokušale zatvoriti svoja vrata migrantima te ih je pozvao da umjesto toga odgovore dobročinstvom.

Pozvao je da se migrantima omoguće legalni putevi do sticanja državljanstva i da Sredozemno more koje toliko ljudi pokušava preći kako bi stigli do Evrope bude “svjetionik nade, a ne groblje očaja.”

Macronu i skupu regionalnih biskupa, rekao je da Mediteran “vapi za pravdom, sa svojim obalama koje s jedne strane odišu bogatstvom i konzumerizmom, dok s druge vladaju siromaštvo i nestabilnost”.

“Dozvolimo da nas dirnu priče naše nesretne braće i sestara koji imaju pravo i da emigriraju i da ne emigriraju, i da se ne zatvaraju u ravnodušnosti. Pred strašnom pošasti eksploatacije ljudskih bića, rješenje nije odbaciti, već osigurati, prema mogućnostima, dovoljan broj legalnih i redovnih ulaza”, dodao je papa.

Macronova centristička vlada zauzela je tvrđi stav po pitanju migracija i sigurnosti nakon što je naišla na kritike francuskih konzervativaca i krajnje desnice. S obzirom na to da su izbori za parlament Evropske unije zakazani za narednu godinu, Macron se zalaže za to da EU ojača svoje vanjske granice i da bude efikasnija u deportaciji pojedinaca kojima je zabranjen ulazak.

Franjina dvodnevna posjeta bila je zakazana prije nekoliko mjeseci, ali se dešava u trenutku kada masovna migracija u Evropu ponovo popunjava naslovnice. Skoro 7.000 migranata koji su se ukrcali na krijumčarske čamce u Tunisu stiglo je do malog italijanskog ostrva Lampedusa prošle sedmice.

Nakon završetka biskupskog sastanka, Macron i papa Franjo održali su privatni, polusatni sastanak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više