Parlament Slovačke nastavlja s radom, vladajuća koalicija nastavlja zagovarati Ficovu politiku

Svijet 21. maj 202418:01 0 komentara
KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Slovački parlament vratio se na posao danas nakon što je prekinuo zasjedanje nakon pokušaja atentata na premijera Roberta Fica, a vladajuća koalicija je signalizirala da će nastaviti svoj politički program, piše Reuters.

Fico se oporavlja i više nije u neposrednoj opasnosti nakon što su ga prošle sedmice pogodila četiri metka, u prvom velikom pokušaju atentata na evropskog političkog lidera u više od 20 godina.

Incident je ukazao na duboku polarizaciju politike u srednjoevropskoj zemlji od 5,4 miliona stanovnika u kojoj je Fico dominantna snaga skoro dvije decenije.

Otkako je ponovo preuzeo poziciju premijera prošlog septembra, Fico i njegova koalicija promijenili su politiku, uključujući ukidanje državne vojne pomoći Ukrajini, ukidanje specijalnog tužilaštva koje se bori protiv korupcije i planiranje revizije javnog emitera RTVS nakon što ga je optužio za pristrasnost.

Vlada se u proteklih šest mjeseci suočila s protestima predvođenim opozicijom protiv reformi krivičnog zakona i zbog straha za slobodu medija ako se promijene nadležnosti javnog emitera.

Prijedlog o emiteru bio je u raspravi u parlamentu kada je odložen prošle sedmice, a poslanici će da ga ponovo zagovaraju.

Mi smo ujedinjeni i šaljemo jasan signal naše odlučnosti da nastavimo u (političkom) tempu i smjeru koji je odredio Robert Fico“, rekao je potpredsjednik vlade Robert Kalinak na konferenciji za novinare Ficove vladajuće stranke SMER u utorak.

Zvaničnici kažu da je osumnjičeni za pucnjavu, 71-godišnji bivši zaštitar, imao političke motive. Nije bilo zvaničnog saopštenja od osumnjičenog, niti bilo kog advokata koji ga zastupa.

Poslanici prisutni na sjednici danas, koja je otvorena uz slovačku himnu, odobrili su rezoluciju koju je zagovarala vlada kojom se osuđuje napad i pozivaju političari, građanske grupe i mediji da prestanu s retorikom mržnje i smanje tenzije.

Kalinak je odbacio kritike da bi ponovno pokretanje parlamenta povećalo tenzije, rekavši da bi se zakonodavne stavke trebale suočiti sa snažnom debatom, ali bez “mržnje”.

Najveća opoziciona stranka, Progresivna Slovačka, nazvala je rezoluciju korakom u pravom smjeru, ali je dodala da je slovačkoj demokratiji potrebna aktivna opozicija, slobodni mediji i snažno građansko društvo, te je obećala da će se boriti protiv rekonstrukcije RTVS-a.

Strašni čin pokušaja atentata ni na koji način nije blanko ček za koaliciju za suzbijanje nezavisnosti medija, civilnog društva, opozicije ili prava na okupljanje i slobodu izražavanja“, rekao je lider PS-a Michal Simecka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!