Pedofilija u portugalskoj Katoličkoj crkvi: Hiljade žrtava od 1950.

Svijet 13. feb 202314:30 0 komentara
Pixabay

Nakon jednogodišnjeg istraživanja i izjava više od 500 svjedoka, komisija otkrila hiljade maloljetnika, žrtava seksualnog nasilja.

Od 1950. najmanje 4815 maloljetnika bili su žrtve seksualnog nasilja unutar portugalske Katoličke crkve, doznaje se u ponedjeljak iz izvještaja nezavisne komisije koja je tokom jednogodišnjeg istraživanja ispitala više od 500 svjedoka.

“Ta svjedočanstva su nam omogućila da dođemo do puno većeg broja žrtava, izračunali smo da ih je najmanje 4815”, rekao je koordinator komisije i dječji psihijatar Pedro Strecht prilikom predstavljanja konačnog izvještaja u Lisabonu.

Komisija je pojasnila da se ne radi o kriminalističkoj istrazi, jer je većinom nastupila zastara, ali da su zlodjela za koje zastara još nije nastupila proslijeđena pravosuđu. Njih je sveukupno 25.

Krajem 2021. godine, vrh portugalske crkve je zadužio Strechta da okupi tim stručnjaka i ispita fenomen pedofilije unutar crkvenih redova.

Predsjednik Portugalske episkopalne konferencije i biskup Leirie-Fatime, Jose Ornelas, oglasiće se u ponedjeljak poslijepodne.

Portugalski biskupi bi se trebali okupiti početkom marta kako bi izvukli zaključke iz nezavisnog izvještaja, te “iskorijenili to zlo iz Crkve”, rekao je u januaru glavni sekretar episkopalne konferencije, otac Manuel Barbosa.

U aprilu 2022. godine, kardinal i patrijarh Lisabona Manuel Clemente je izrazio spremnost “priznati greške iz prošlosti” i od žrtava “zatražiti oprost”.

Prije Portugala, skandali s pedofilijom u Katoličkoj crkvi potresli su brojne zemlje, od SAD-a, Irske, Njemačke, Francuske do Australije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!