Pobjeda desnice na švedskim izborima, premijerka priznala poraz

Svijet 14. sep 202220:42 2 komentara
Jessica Gow/TT News Agency via REUTERS

Vođa nacionalističke populističke stranke Švedske demokrate Jimmie Akesson proglasio je pobjedu desničarskog bloka na izborima održanim u Švedskoj tokom vikenda, a premijerka Magdalena Andersson priznala je poraz.

Sa gotovo svim prebrojanim glasovima, desničarski blok od četiri stranke među kojima je i stranka Švedske demokrate izgleda da je osvojio tanku većinu u švedskom parlamentu Riksdagu koji broji 349 poslanika.

Mali broj glasova koji još nisu prebrojani ne mogu promijeniti konačni ishod izbora.

Švedska premijerka Magdalena Andersson prizala je danas poraz ljevice i pobjedu bloka desnice i ekstremne desnice pošto su stigli gotovo kompletni rezultati izbora, prenosi agencija France Presse.

Premijerka Andersson je rekla na konferenciji za novinare da je preliminarni rezultat dovoljno jasan da se zaključi da je njen blok lijevog centra izgubio vlast i najavila ostavku koju će zvanično podnijeti sutra.

Obećavajući da je vrijeme da se “Švedska stavi na prvo mjesto“ Akesson je rekao da će njegova stranka biti pokretačka snaga u njegovom radu na ponovnoj izgradnji sigurnosti u Švedskoj.

Andersson je postala prva žena na mjestu premijera u Švedskoj prošle godine i vodila je zemlju ka pridruženju NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Partiju Demokrata Šveđani su dugo bojkotovali zbog njenih korijena u neonacističkom pokretu. Posljednjih godina ona se promijenila izbacujući ekstremiste i stekla podršku sa čvrstim stavom prema kriminalu i imigraciji u vrijeme kada se u zemlji bilježi skok oružanih napada i drugog nasilja.

Kao rezultat toga desničarski blok je osvojio 176 mesta u parlamentu od 349 mijesta, a blok lijevog centra premijerke Andersson 173 mijesta.

“Četiri desničarske stranke izgleda da su osvojile tek nešto manje od 50 posto glasova na izborima i u Riksdagu imaju prednost od jednog ili dva mandata. To je tanka većina, ali je većina. Sutra ću, prema tome, tražiti smjenu na mjestu premijerke i odgovornost za nastavak procesa će sada prijeći na predsjednika Parlamenta“, rekla je Andersson.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare