Počeo proces u Hagu, Ruska Federacija „neće učestvovati“

Svijet 07. mar 202210:29 > 10:30 0 komentara
Screenshot

U Hagu, pred Međunarodnim sudom pravde, počeo proces po tužbi Ukrajine protiv Rusije.

Ruski ambasador u Holandiji obavijestio sud da Ruska Federacija neće iznositi svoju argumentaciju i učestvovati u procesu.

Ročište prati reporter N1 Nikola Radišić.

Ova vijest će biti dopunjena.

Međunarodni sud pravde otvorio je dvodnevna saslušanja u svom sjedištu, Palati mira, povodom zahtjeva Ukrajine da njene sudije nalože Rusiji da zaustavi svoju invaziju. Ukrajina trenutno iznesi svoje argumente, a Rusiji je data mogućnost da to učini u utorak.

Ukrajina je zatražila od suda da naredi Rusiji da “odmah obustavi vojne operacije” pokrenute 24. februara “koje kao svoju navedenu svrhu i cilj imaju sprječavanje i kažnjavanje navodnog genocida” u separatističkim istočnim regijama Luganska i Donjecka.

Odluka o zahtjevu se očekuje u roku od nekoliko dana, ali ostaje da se vidi hoće li se Rusija pridržavati bilo kakvog naloga koji bi sud mogao izdati.

Zahtjev za takozvane privremene mjere povezan je sa slučajem koji je Ukrajina podnijela na osnovu Konvencije o genocidu. Obje zemlje su ratificirale sporazum iz 1948. godine, koji ima klauzulu koja omogućava državama da sporove na osnovu njegovih odredbi iznose pred sud u Hagu.

Kijev tvrdi da su tvrdnje Moskve o genocidu od strane Ukrajine u Donjecku i Lugansku koje je predsjednik Vladimir Putin koristio kao izgovor za svoju invaziju izmišljene.

Sve vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!