Policija na ulicama kineskih gradova, na snazi ograničenja kretanja

Svijet 29. nov 202207:20
Izvor: THOMAS PETER / REUTERS

Mnoštvo policije raspoređeno je danas u nekoliko kineskih gradova kako bi se spriječilo oživljavanje protesta koji su proteklih dana zahvatili zemlju zbog politike nultog koronavirusa i ograničavanja slobode. Na ulicama glavnog grada Pekinga i drugih velikih gradova poput Šangaja, Guangzhoua i Hangzhoua od jučer je pojačan policijski kontingent.

Sigurnosne snage sve češće zaustavljaju prolaznike i provjeravaju njihove telefone radi sumnjivog sadržaja ili softvera, uključujući VPN-ove koji se mogu koristiti za zaobilaženje internetske cenzure. U Pekingu je policija bila posebno fokusirana na osiguranje šetališta rijeke Liangma u blizini diplomatske četvrti, gdje su stotine protestovale u nedjelju navečer.

U međuvremenu su u finansijskom središtu Šangaju postavljene barijere duž Wulumuqi Roada kako bi se spriječilo okupljanje velikih masa, kao što se dogodilo tokom vikenda.

Nedavni protesti, vrlo neuobičajeni u zemlji pod komunističkom vlašću s više od 1,4 milijarde stanovnika, bili su potaknuti bijesom zbog smrtonosnog požara koji je izbio u stambenoj zgradi u glavnom gradu pokrajine Xinjianga, Ürümqiju, u kojem je poginulo deset ljudi prošle sedmice. Nekoliko stanovnika objavilo je na društvenim mrežama da su ograničenja zbog koronavirusa ometala napore spašavanja.

Karantin duži od 100 dana

Gradski  zvaničnici odbacili su takve optužbe. Veliki dijelovi regije Xinjiang i njen glavni grad bili su u karantinu više od sto dana.

Kina trenutno bilježi najveći broj slučajeva koronavirusa od početka pandemije. Jutros je zdravstvena komisija u Pekingu izvijestila o 38.400 novih slučajeva, što je blagi pad u poređenju s rekordom od više od 40.000 postavljenim dan ranije.

Opsežna ograničenja kretanja trenutno su na snazi ​​u više kineskih gradova s ​​više od milion stanovnika, poput Pekinga, teško pogođenog južnog kineskog grada Guangzhoua i Chongqinga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar