Poljake plakatima pozivaju na više djece

Svijet 10. aug 202212:50 0 komentara
AFP/ Wojtek Radwanski

Reklamne panoe je teško ne vidjeti: Veliki i prisutni u cijeloj Poljskoj, prikazuju dvije djevojčice plave kose u bijeloj odjeći, zagrljene u polju, uz natpis: "Gdje su ova djeca?".

Uz njihovu fotografiju je grafikon koji prikazuje natalitetnu statistiku: Poljska obitelj pedesetih je u prosjeku imala petoro djece, osamdesetih ih je imala troje, a danas samo 1,5.

Ove plakate proteklih je mjeseci širom zemlje postavila katolička udruga, potaknuvši raspravu u toj državi predvođenoj konzervativcima gdje su obiteljska i reproduktivna pitanja stalni izvor tenzija.

Kampanja je već inspirirala i parodiju. U jednoj verziji na plakatu se pojavljuju dva knedla, uz natpis: „Gdje su ovi pierogiji?“.

Promatrači su brzo primijetili da je statistika na plakatu pogrešna:  Službeni brojevi pokazuju da su poljske obitelji pedesetih imale manje od četvero djece, prenosi agencija France Presse.

Ipak, današnji natalitet je zabrinjavajuć. Poljski parovi danas u prosjeku imaju samo 1,4 djece, što je ispod europskog prosjeka i granice demografske održivosti.

„Naša kampanja nema ideološki i politički cilj“, objavila je udruga Kornice čiji je predsjednik, poduzetnik s katoličkim vezama, jedan od najbogatijih Poljaka.

„To samo poziva ljude na promišljanje“, dodao je.

Fundamentalistički ton

Njegova udruga već je bila u medijima zbog kontroverznih ‘billboarda’, uključujući one protiv pobačaja i razvoda.

Za Paulinu Zagorsku, aktivisticu za ženska prava, „fundamentalistički ton tih billboarda je očit: Njihovi autori za pad nataliteta krive kontracepciju i izazove tradicionalnom obiteljskom modelu“.

Dio kritičara iskoristilo je priliku kako bi osudilo gotovo potpunu zabranu pobačaja koju je uvela desna vlada te da osude njezine obiteljske politike.

Lijevi zastupnik Robert Biedron tvrdi kako „nema dovoljno djece zbog premalo jaslica i vrtića, preniskih plaća i straha od trudnoće zbog nehumanih zakona protiv pobačaja“.

Nacionalna misija

Povećanje broja rođenih jedno je od ključnih ciljeva vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS). Vlada je uvela popularan mjesečni doplatak nazvan 500+.

PiS želi pomoći mladima u osnivanju obitelji i garantirati dječju skrb tokom prvih godina. No kritičari tvrde da je ta politika dizajnirana da koristi tradicionalnom obiteljskom modelu i potiče žene da ostanu kod kuće, piše France Presse.

Ministarstvo za obitelj u svom službenom programu natalitet naziva „ključnim pitanjem“ i dodaje kako se na njemu mora raditi čak i ako je posljedica „privremeno napuštanje tržišta rada za žene“ koje žele biti sa svojom djecom.

Stručnjakinja za demografiju Irena Kotowska s Poljske akademije znanosti smatra da ta politika, uspostavljena pod utjecajem crkve, „nije učinkovita“.

Poljska trenutno ima 38,2 milijuna stanovnika, no njezina populacija bi se do 2040. mogla smanjiti za 2,3 milijuna ljudi, predviđa istraživanje Eurostata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!