Predsjednik Kine: Zapad koristi sankcije kao oružje u globalnoj ekonomiji

Svijet 23. jun 202214:50
Izvor: EPA

Predsjednik Kine Xi Jinping je uoči virtuelnog samita grupe BRIKS zemalja koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika oštro osudio zapadne sankcije navodeći da se koriste kao “oružje” u globalnoj ekonomiji te je pozvao na jedinstvo u suočavanju s finansijskim izazovima, javlja CNN.

Xi je izjavio da je svijet suočen sad kritičnim trenutkom dok pokušava da se oporavi od pandemije usred novih “sigurnosnih izazova”.

“Tragedije prošlosti govore nam da hegemonija, grupna politika i konfrontacija blokova ne donose mir ni sigurnost, oni samo vode u ratove i sukobe”, rekao je on putem video-linka.

“Ukrajinska kriza je još jedan poziv na buđenje za sve u svijetu. Podsjeća nas da će slijepa vjera u takozvanu ‘poziciju sile’ i pokušaji širenja vojnih saveza i osiguravanja vlastite sigurnosti na račun drugih samo dovoditi zemlje u sigurnosnu dilemu”, rekao je Xi.

Također je prokomentarisao sankcije Zapada te naveo da su takve kazne “mač sa dve oštrice” kojim se globalna ekonomija koristi kao oružje koje “nanosi štetu ljudima u svetu”.

Umjesto toga, zemlje bi trebale “prigrliti solidarnost i koordinaciju”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar