Predstavnik Francuske u MSP-u: Nikada nećemo priznati nezakonitu aneksiju teritorija na Zapadnoj obali

Svijet 21. feb 202416:19 0 komentara
Anadolija

Predstavnik Francuske Diego Colas izjavio je pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija da rat u Gazi “ni na koji način ne predstavlja izgovor za nastavak nametanja jednostranih mjera koje potkopavaju izglede za rješenje s dvije države”.

Samo rješenje s dvije države će zadovoljiti i pravo Izraela na sigurnost i legitimne težnje Palestinaca za održivom, susjednom, nezavisnom državom. U tom cilju, Francuska poziva na odlučno i kredibilno ponovno pokretanje mirovnog procesa”, rekao je Colas.

Naveo je da će to zahtijevati sigurnosne aranžmane i državu koja je sposobna za suverenu akciju.

Palestinski narod ima pravo živjeti rame uz rame s Izraelcima unutar međunarodno priznatih granica”, istakao je Colas.

Francuska ponavlja svoju osudu izraelske politike ilegalnih naselja, posebno u sadašnjem kontekstu. Njegova politika uključuje deložaciju palestinskih porodica i uništavanje imovine. Rat u Gazi ni na koji način ne predstavlja izgovor za nastavak nametanja jednostranih mjera na terenu koje potkopavaju izglede za rješenje dvije države, jedino koje može garantirati pravedan i trajan mir. Francuska ponovo osuđuje izjavu o promicanju ponovnog postavljanja naselja u Gazi i premještanja palestinskog stanovništva Gaze izvan ove teritorije”, rekao je on.

U svojoj završnoj riječi, Colas je rekao da Francuska vjeruje da savjetodavno mišljenje suda mora zahtijevati sljedeće:

Sva šteta nanesena palestinskom stanovništvu kao rezultat politike i prakse nezakonite prema međunarodnom pravu mora biti predmet restitucije, a u suprotnom, kompenzacije.

Od Izraela se mora tražiti da krivično goni osobe odgovorne za kršenje ljudskih prava.

Druge države imaju obavezu da ne priznaju bilo koji oblik nezakonite aneksije teritorija. Francuska nikada neće priznati nezakonitu aneksiju teritorija na Zapadnoj obali.

Sa ekonomskog stajališta, kako to zahtijevaju UN, sve države moraju praviti razliku između izraelskih teritorija i teritorija okupiranih od 1967. godine i razlikovati proizvode u zavisnosti od porijekla u tom smislu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!