Putin ima novu strategiju kako da izbjegne nove ponižavajuće poraze u Ukrajini

Svijet 01. dec 202208:06
Izvor: GRIGORY SYSOYEV / SPUTNIK / AFP

Ruska vojska ukopava se kako bi izbjegla nove ponižavajuće poraze u Ukrajini. Ruske trupe po cijele dane grade kompleksne utvrde u pripremi na nove ukrajinske protuofenzive.

Nakon niza poraza na istoku i jugu Ukrajine, ruska vojska postala je mudrija. Počeli su stvarati obrambene linije koje se u nekim slučajevima protežu i desecima kilometara, gotovo po cijelom ratištu. Najopsežnije se nalaze na istočnoj fronti, u provinciji Luhansk, i na jugu, na istočnoj obali provincije Herson, piše portal 19fortyfive.

Iako će utvrde, koje uključuju opsežne sustave rovova i protutenkovske zamke, zasigurno eventualne ukrajinske protuofenzive učiniti težima i skupljima, one ne izbliza ne garantiraju da će zaustaviti ukrajinske snage.

Za početak, otvoreni obavještajni izvori koje je analizirao Institut za proučavanje rata sugeriraju da se većina tih utvrda nalazi pored cesti. Ukrajinske snage već su dokazale da mogu uspješno funkcionirati izvan tih područja i zaobići ruske obrambene linije, kao što su već i učinili tijekom protuofenzive u rujnu.

Tada su ukrajinski redovi oklopnih vozila jednostavno ignorirali i prošli pored utvrđenih gradova pod ruskom kontrolom koji su mogli usporiti njihov napredak i natjerali ruske snage da se ili povuku ili riskiraju da ih se opkoli i uništi.

“Većina ruskih utvrda na terenu na istoku Hersona optimizirane su da se brane protiv napada s ceste i mogle bi biti vrlo ranjive na okruženja s drugih strana,” procijenio je Institut.

Štoviše, obavještajni izvori također sugeriraju da je ruska vojska s prvih crta povukla iskusnije jedinice i zamijenila ih s plaćenicima i mobiliziranim rezervistima.

Moskva vjerojatno pokušava osnovati neke mobilne jedinice s iskusnijim trupama, kao što su elitni VDV padobranci.

No taj potez mogao bi im se obiti u glavu budući da su neiskusne trupe koje se sada nalaze na prvim linijama mnogo ranjivije na ukrajinske napade.

“Ruske snage vjerojatno su poslale mobilizirane vojnike na prve linije obrane i povukle iskusne, profesionalne jedinice na sekundarne ili tercijarne linije obrane, a taj postupak mogao bi dovesti do još bržeg ukrajinskog napretka,” dodali su iz Instituta.

Prilagođavanje na stvarnost rata

Fokusiranje ruske vojske na izgradnju obrambenih linija također pokazuje da se Kremlj prilagodio stvarnosti rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin napokon shvaća stvarne mogućnosti svoje vojske. Upravo je slabo razumijevanje odnosa na terenu bilo jedan od glavnih razloga zašto je rat po Moskvu išao toliko loše.

Ostaje za vidjeti hoće li ta saznanja natjerati Kremlj za pregovarački stol ili će Putin nastaviti eskalirati sukob u želji da odbaci Ukrajince.

Zasad, čini se malo vjerojatno da bi ruska vojska bila sposobna preokrenuti tijek rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar