Putin izrazio saučešće zbog smrti “dragog prijatelja” Berlusconija

Svijet 12. jun 202314:59
Milorad Dodik (Sputnik/Alexey Filippov/Pool via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija koji je danas preminuo “dragim prijateljem i istaknutim političarem”, javlja Reuters.

Za mene je Silvio bio draga osoba, pravi prijatelj. Uvijek sam se iskreno divio njegovoj mudrosti, njegovoj sposobnosti da donosi uravnotežene, dalekovide odluke čak i u najtežim situacijama“, naveo je Putin u poruci saučešća.

Dodao je da će Berlusconi u Rusiji ostati zapamćen kao “dosljedan i principijelan pristalica jačanja prijateljskih odnosa između naših zemalja”.

Kako navodi Reuters, poput bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, Berlusconi je gajio bliske odnose sa Moskvom tokom prvih Putinovih godina u Kremlju od 2000. godine pa nadalje.

I Berlusconi i Schroeder postali su lični prijatelji ruskog lidera i bili su kritizirani na Zapadu što su bili uz njega dugo nakon što je Rusija oduzela Krim od Ukrajine 2014. godine.

Berlusconi je izazvao osudu neposredno prije izbora u Italiji prošle godine kada je rekao da je Putin “gurnut” da izvrši invaziju na Ukrajinu mjesecima ranije i da je želio postaviti “pristojne ljude” na čelo Kijeva.

Putina je u to gurnuo ruski narod, njegova stranka, njegovi ministri da smisli ovu specijalnu operaciju“, rekao je tada u TV intervjuu, koristeći Putinov vlastiti termin za rat u Ukrajini.

Berlusconi je kasnije objavio izjavu u kojoj je rekao: “Agresija na Ukrajinu je neopravdana i neprihvatljiva.”

U intervjuu za rusku TV u ponedjeljak, Putin je Berlusconija nazvao “političarem svjetske klase, malo je takvih ljudi u međunarodnoj areni“. On je također ukazao na Berluckonijevu ulogu u uspostavljanju dijaloga između Rusije i NATO-a.

U anketama su ruski građani također odali počast Berlusconiju.

“Poznajemo ga dugo. Bio je prijatelj naše zemlje”, rekla je građanka Moskve Julija Kuznjecova.

Aleksej, koji je odbio da kaže svoje prezime, rekao je da je Berlusconi bio dio Evrope koja je sada “okrenula leđa” Rusiji.

“Sada gledamo na istok. Ali on je bio dobar čovjek. Velika figura. Neka počiva u miru”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad