Putin majkama ubijenih ruskih vojnika: “Ne žalim zbog pokretanja rata”

Svijet 25. nov 202216:011 komentar
Izvor: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je majkama ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini da ne vjeruju svemu što vide na televiziji ili pročitaju na internetu, navodeći da kruži mnogo "neistina" o onome što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Prema podacima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u ratu u Ukrajini je poginulo ili ranjeno preko 100 hiljada vojnika obje strane, a ruska invazija je izazvala najveću konfrontaciju između Moskve i Zapada od kubanske raketne krize 1962. godine.

Kako prenosi Reuters, tokom unaprijed snimljenog sastanka koji je prenosila državna televizija, Putin je rekao da ruski lideri razumiju i dijele bol onih koji su izgubili svoje najmilije boreći se u Ukrajini.

Majke su slušale Putinove opaske, ali njihovi komentari nijesu odmah prikazani u snimljenom televizijskom klipu, prenosi RSE.

Putin se zarekao da neće zaboraviti “patnju majki koje su izgubile sinove u devetomjesečnom sukobu”.

Stotine hiljada ruskih vojnika poslato je da se bori u Ukrajini – uključujući i neke od preko 300.000 rezervista pozvanih u sklopu mobilizacije koju je Putin najavio u septembru.

Putin je rekao da ne žali zbog pokretanja, kako on naziva, “specijalne vojne operacije” Rusije protiv Ukrajine i smatra rat prekretnicom u suprotstavljanju Rusije “arogantnoj zapadnoj hegemoniji nakon decenija poniženja u godinama od pada 1991. Sovjetski Savez”.

Ukrajina i Zapad kažu da Putin nema opravdanje za ono što smatraju okupacionim ratom u imperijalističkom stilu.

Ukrajina kaže da će se boriti sve dok i posljednji ruski vojnik ne bude izbačen sa njene teritorije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar