Putin o nuklearnom oružju: Nikad nismo rekli ništa proaktivno o tome…

Svijet 27. okt 202216:45 0 komentara
N1

Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se javnosti.

Putin se obraća na panelu think-tanka Valdai, a pitanja će mu moći postavljati i novinari iz zapadnih zemalja.

“Ovo je opasna, prljava i ubojita igra”, rekao je Putin o nečemu što je nazvao igrom Zapada.

“Oni koji postavljaju pravila misle da drugi nemaju pravo na svoj jedinstveni put”, rekao je.

Poručio je da na Zapadu nema jedinstva, navodeći da je Zapad napravio nekoliko koraka prema eskalaciji u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Oni potpiruju rat u Ukrajini, eskaliraju provokacije oko Tajvana, destabiliziraju svjetska tržišta hrane i energije. Što se posljednjeg tiče, nije bilo namjerno, u to ne sumnjamo, bilo je to zbog sistemskih grešaka”, kazao je.

Putin tvrdi da Zapad svijetu “nameće svoje vrijednosti, potrošačke modele, te nastoji standardizirati modele”.

Osvrnuo se i na klimatske promjene, navodeći da te teme više nisu na naslovnicama medija, ali su i dalje problem.

Putin o kulturi otkazivanja

Govorio je i o obrazovanju i kulturi otkazivanja. “Kultura otkazivanja je zapravo otkazivanje svega što je kreativno i živo”, dodao je.

“Povijest će sve ispraviti i neće otkazati velike povijesne ličnosti nego one koji misle da mogu s kulturom raditi što hoće. Proći će godine i nitko im se neće sjećati imena, a svi će sjećati Dostojevskog, Puškina…”

“Rusija se ne smatra neprijateljem Zapada”, rekao je Putin. Poručio je i da Zapad gubi superiornost i da postaje manjina.

“Dijalog Rusije i Zapada i drugih centara razvoja postat će važniji u novom svjetskom poretku. Pokušali smo uspostaviti odnose sa Zapadom i NATO-om, sprijateljiti se s njima”, kazao je Putin i dodao:

“Zapad nameće sankcije onima koji ne žele biti pod njihovom palicom.”

Poruka za NATO

Putin je rekao da ima poruku za NATO. “Mi pokušavamo surađivati s velikim zemljama, ali tu je NATO. Imamo poruku za NATO: prestanimo biti neprijatelji, hajdemo živjeti u harmoniji. Idemo u dijalog, u mir.”

“Stalno se radi pritisak na nas. Koji je cilj? Cilj je napraviti Rusiju ranjivom i od nje napraviti alat za postizanje njihovih ciljeva. To je to, svi su sredstvo. A oni koji se ne slažu, koji ne žele biti oruđe, protiv njih se uvode sankcije, ekonomske restrikcije…”, rekao je Putin.

“To nije prošlo što se tiče Rusije i nikad neće. Rusija ne izaziva zapadne elite. Rusija traži samo svoje pravo da se razvija. Rusija ne želi napraviti bipolarni svijet, ne želi vladati svijetom”, rekao je.

Na kraju govora Putin je poručio da se dominacija Zapada bliži kraju te da je sljedeće desetljeće možda “najključnije” od Drugog svjetskog rata. “Zapad nije sposoban jednostrano vladati… koliko god to pokušavao.”

Pitanja za Putina

Počela su pitanja za Putina. Kaže da se povezujes ljudima, osvrnuo se i na svoje roditelje.

“Majka je bila medicinska sestra, a otac noćni čuvar. Nisu imali stručnu obuku. Naučio sma slušati puls ljudi, kako žive obični građani”, rekao je.

Govorio je i o situaciji u Ukrajini, navodeći da ih je “Zapad doveo do te točke”.

Rekao je da neće govoriti o “neprihvatljivom” širenju NATO-a, dodajući da postoje prijetnje ruskoj sigurnosti.

“Zanemaren je, naš prijedlog”, kaže on, tvrdeći da je Kijev odbio poštovati sporazume iz Minska.

“To je i građanski rat”

Putin je također rekao da stalno misli na ruske vojnike koji su poginuli u Ukrajini i pritom je istaknuo da Rusija nije imala drugi izbor nego izvršiti invaziju.

“Morali smo odlučiti što ćemo s Donbasom jer su ljudi živjeli osam godina pod vatrom”, rekao je. “Morali smo priznati njihovu neovisnost.”

Putin je rekao da to nije dovoljno, pa je poduzeo “sljedeći logičan korak” da ih uključi u Rusku Federaciju.

“Povijesna je činjenica da su Rusi i Ukrajinci jedan narod. To je jednim dijelom građanski rat”, kazao je.

Nuklearno oružje

Ruski predsjednik se osvrnuo i na mogućnost korištenja nuklearnog oružja.

“Kada postoji nuklearno oružje, uvijek postoji šansa da ga se upotrijebi. Već sam spomenuo želju Zapada da izvrši pritisak na nas i zemlje koje nas podržavaju. Provokacije i tenzije o tome hoće li Rusija koristiti nuklearno oružje… Nikad nismo rekli ništa proaktivno o tome da ćemo upotrijebiti nuklearno oružje”, kazao je Putin.

“Liz Truss je rekla da su oni nuklearna sila i da je ona spremna to učiniti. Nitko nije ništa rekao”, kazao je i dodao i da kijevski režim stalno govori o nuklearnom oružju.

“Sada se raspravlja o tome što mi radimo u elektrani Zaporižje. Što radimo? Kažu da je mi gađamo. Jesu li poludjeli. Pa mi je čuvamo, naše su trupe tamo”, rekao je.

Ponovio je da jedino SAD od svih zemalja u svijetu iskoristila nuklearno oružje protiv države koja nema takvo oružje.

“Koji je bio cilj? Nije bilo smisla u tome. Je li bio ugrožen suverenitet SAD-a? Naravno da ne. Zašto su morali napasti Japan nuklearnim oružjem? SAD je jedina država u sviejtu koja je upotrijebila nuklearno oružje. što se tiče Rusije, mi imamo vojnu doktrinu u kojoj je objašnjeno da Rusija može koristiti nuklearno oružje kada su suverenitet i ruski narod ugroženi”, naveo je Putin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!