Putin tvrdi da bi njegova ponuda Ukrajini za prekid vatre mogla zaustaviti sukob

Svijet 25. jun 202411:57 1 komentar
Sergei SAVOSTYANOV / POOL / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi njegova ponuda Ukrajini o prekidu vatre mogla zaustaviti sukobe, ali Zapad ovoj ponudi nije pristupio racionalno, javlja Anadolija.

Putin je, kako se navodi u saopštenju Kremlja, poslao poruku učesnicima 10. međunarodnog foruma Primakovskih čitanja, koji je počeo u glavnom gradu Moskvi.

Napominjući da je forum posljednjih godina postao značajan događaj, Putin je kazao da se na ovom forumu razgovara o aktuelnim temama u vezi sa globalnom ekonomijom i politikom.

Ističući značaj BRICS-a, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, Putin je rekao da ova grupa predstavlja interese mnogih zemalja u svijetu.

“BRICS vodi proces izgradnje pravednog i demokratskog svjetskog poretka zasnovanog na principima jednakosti, bez diktata i pritiska”, rekao je ruski predsjednik.

Osvrćući se na ukrajinsku krizu, Putin je podsjetio da je 14. juna objavio ponudu da “ukoliko Ukrajina povuče svoje trupe iz Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja i odustane od želje da uđe u NATO, mogu početi pregovore s Kijevom”.

Putin je naglasio da bi ovaj prijedlog mogao da zaustavi sukobe, ali Zapad ovoj ponudi nije pristupio racionalno.

“Za razliku od zapadnih političara koji ne žele da sagledaju suštinu naše ponude, nadam se da će oni koji učestvuju na ovom forumu pristupiti ovom pitanju racionalno jer ova ponuda zaista predviđa prekid sukoba i da će to pitanje preći u proces rješavanja sukoba političko-diplomatskim putem”, kazao je Putin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare