Putinovo obraćanje naciji kasnilo pa odogođeno: “U Kremlju vlada haos”

Svijet 20. sep 202221:37 0 komentara
Reuters/ Sputnik/Grigory Sysoev

Predsjednik Rusije Vladimir Putin trebao je večeras da se obrati naciji, prvi put od početka invazije na Ukrajinu. Svjetski mediji predviđaju da se radi o ozbiljnoj temi, čim se odlučio na ovaj korak. Sky News je objavio da bi Putin mogao da govori o referendumima u okupiranim regionima u Ukrajini. Obraćanje ruskog predsjednika, međutim, kasnilo je iz za sada nepoznatih razloga, a potom je i odgođeno. Penzionisani britanski general kaže da u Kremlju vlada haos.

Putin se posljednji put Rusima obratio 24. februara, kada je počela invazija na Ukrajinu, koju Moskva naziva specijalnom operacijom.

Predsjednikovo obraćanje naciji trebalo je da počne u 19 časova, ali kasni iz nepoznatih razloga što je izazvalo razne spekulacije. U 21:40, nakon više od dva i po sata kašnjenja, objavljeno je da je obraćanje odgođeno za sutra. RT je na Telegramu objavio kratko “idite na spavanje”, dok je bivši Putinov savjetnik potvrdio informaciju.

Penzionisani britanski general sir Richard Shirreff rekao je da kašnjenje najavljenog Putinog govora pokazuje da su stvari „prilično haotične“.

„Vidjeli smo najavu da će biti oko osam sati po moskovskom vremenu. Upravo smo vidjeli tvit RT-a u kojemu piše da neće biti u osam sati, a to je svakako prošlo“, rekao je dodajući da mu ovo pokazuje da su stvari haotične.

„Konačno, za međunarodnu zajednicu je, a posebno za NATO, važno da ne smijemo ni trepnuti, kako je ukrajinski ministar spoljnih poslova tako jasno rekao, to je čin očaja. Ako Rusija pomoli glavu iznad ograde, NATO će je srušiti“, rekao je on.

Kao jedna od tema o kojim bi Putin večeras mogao da govori spominje se i mobilizacija u Rusiji.

„Mislite li da nam treba?“, upitala je predsjednica Savjeta Ruske Federacije Valentina Matvijenko, kako bi izbjegla odgovor na novinarsko pitanje.

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je najave referenduma u okupiranim ukrajinskim regionima i optužio Rusiju da želi povratak u eru carstva i kolonija.

„Od 24. februara gledamo povratak doba imperijalizma. Francuska to odbacuje“, rekao je Macron, dodajući da Rusija želi da nametne novi poredak u kojem bi jaki tlačili slabe.

Turski predsjednik Recep Tayipp Erdogan izjavio je ranije danas da vjeruje da Vladimir Putin traži način da okonča rat koji je započeo u Ukrajini i da će biti napravljeni „značajni koraci“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!