Reakcija ruske ambasade na nalog za hapšenje Putina

Svijet 18. mar 202309:221 komentar
Vladimir Putin (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Podrška SAD odluci Međunarodnog krivičnog suda /MKS/ da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina "podsjeća na sporu šizofreniju", saopštila je ruska Ambasada u SAD.

MKS je jučer izdao nalog za hapšenje Putina, kao i ruskog komesara za prava djeteta Marije Lavove-Belove na osnovu navodne “protivpravne deportacije” ukrajinske djece u Rusiju.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je nalog za hapšenje “opravdan”.

“Dopuštajući neprihvatljive opaske o ruskom lideru, američke vlasti namjerno prećutkuju sopstvene zločine u Iraku, Jugoslaviji, Libiji i Vijetnamu. Štaviše, u pokušaju da svim raspoloživim sredstvima zaštite svoje građane od međunarodnog krivičnog gonjenja, SAD, čak, preduzimaju odvratne mjere. Na primjer, ekonomske sankcije bez presedana koje su nametnute rukovodstvu Suda, uključujući bivšeg tužioca Fatua Bensudu, koji je pokrenuo istragu o zločinima SAD u Afganistanu. O kakvoj nezavisnosti i nepristrasnosti možemo da govorimo?”, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije.

Iz Ruske ambasade ističu da Washington podržava “pravnu bahanaliju bez presedana” koju je pokrenuo MKS s ciljem zaštite sopstvenih geopolitičkih interesa, uprkos tome što ni SAD, ni Rusija ne priznaju nadležnost suda, prenio je “Sputnjik”.

“Takva pozicija podsjeća na tromu šizofreniju. Danas su svi američki zvaničnici uglas ponovili da SAD ne priznaju MKS. Međutim, strateški interes je da se Rusija što više nervira”, saopšteno je iz ruske Ambasade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar