Reporteri bez granica: Rusi ubili fotografa, kolegu mu možda spalili živog

Svijet 23. jun 202207:44
STRINGER / REUTERS (Maksim Levin)

Ukrajinskog fotografa Maksima Levina ruske su snage "hladnokrvno pogubile" zajedno s njegovim prijateljem Aleksijem Černjišovim 13. marta sjeverno od Kijeva, objavili su Reporteri bez granica (RSF) u izvještaju u srijedu.

“Dokazi protiv ruskih snaga su neoborivi“, kaže se u uvodu izvještaja grupe za slobodu štampe koje zauzima 16 stranica.

Rusko ministarstvo odbrane nije još komentarisalo upit Reutersa.

Levin (1981) je bio reditelj dokumentarnih filmova i povremeno je učestvovao u izvještavanju Reutersa od 2013. godine. Nestao je 13. marta, na dan kada je RSF objavio da je pogubljen.

RSF je saopćio da je ispitao dokaze na mjestu događaja koji uključuju metke i Levinov izgorjeli automobil, kao i fotografije snimljenih Levinovih i Černišovljevih tijela kada su otkrivena 1. aprila.

U izvještaju se navodi da položaj Černišovog tijela i drugi dokazi ukazuju da je on možda bio živ spaljen, a Levin je vjerovatno ubijen s jednim ili dva metka iz neposredne blizine. Rečeno je da se na fotografiji njegovog leša vide tri prostrijelne rane.

Ukrajinski tužioci kažu da su Levina ubili pripadnici ruskih oružanih snaga s dva metka iz malokalibarskog oružja. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti ovu informaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare