Rusija mijenja zakon, pogledajte što se sprema dezerterima

Svijet 21. sep 202209:47
RIA Novosti / Sputnik / Profimedia / ilustracija

Objava ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji uslijedila je nakon poteza donjeg doma moskovskog parlamenta, Državne dume, u utorak da izmijeni zakon o vojnoj službi.

Novim zakonom pooštravaju se kazne za kršenje dužnosti vojne službe — poput dezerterstva i izbjegavanja službe.

Nacrt zakona predviđa zatvorsku kaznu do 15 godina za otpor povezan s vojnom službom ili prisilu na kršenje službene vojne zapovijedi, uključujući nasilje ili prijetnju nasiljem, tokom perioda mobilizacije ili ratnog stanja, navodi CNN.

Povećavaju se zatvorske kazne

Newsweek dodaje da bi po novom zakonu ruski vojnici koji dezertiraju mogli završiti u zatvoru na 10 godina.

Oni koji budu odsutni u periodu od dva do 10 dana suočit će se s kaznom do pet godina zatvora. Ranije je kazna za ovo djelo bila jedna godina u zatvoru.

Ruski vojnici koji su odsutni u periodu od 10 dana do jednog mjeseca mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom od sedam godina, a ranije je to bilo tri godine.

Napuštanje jedinice duže od mjesec rezultirat će kaznom do 10 godina, umjesto dosadašnjih pet.

Vojnici koji se tokom rata ogluše o naredbe nadređenih ili se odbiju boriti, također će, prema zakonu, dobiti dvije do tri godine zatvora, a u težim slučajevima od tri do 10 godina.

Zakonom se također predlaže kazna od 10 godina za radnike u vojno-industrijskom sektoru koji ne postignu ciljeve i rokove isporuke državnih narudžbi.

Predlaže se i uvođenje odgovornosti do pet godina zatvora za uništenje ili nehajno oštećenje oružja i vojne opreme tokom rata.

Zastupnici u Državnoj dumi uveli su koncepte “mobilizacije”, “ratnog stanja”, “ratnog vremena” i “oružanog sukoba” u Kazneni zakon Rusije, koji će se sada smatrati otežavajućim faktorima u kaznenim kaznama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar