Rusija prestaje da prodaje energente za eure i dolare

Svijet 23. mar 202214:39 > 14:441 komentar
Vladimir Putin (Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ne vidi smisla prodavati energente u dolarima i eurima nakon što su SAD i EU najavile "neizvršenje finansijskih obaveza prema Rusiji". Putin je naložio vladi te zemlje da pređe na rublje u naplati energetskih resursa isporučenih zemljama koje nisu prijateljske.

Putin je na sjednici ruske vlade komentirao odluke SAD-a i Evropske unije o sankcionisanju ruskog državnog duga u dolarima i eurima te je kazao da to u ekonomskom smislu znači da su najavili neizvršenje finansijskih obaveza prema Rusiji i da više nema razloga da Rusija nastavi koristiti te valute.

“Nema smisla isporučivati našu robu u EU i SAD i primati plaćanje u dolarima i evrima. Odlučio sam da u najkraćem mogućem roku sprovedem set mjera za prebacivanje na rublje u plaćanju za naš prirodni gas koji se isporučuje takozvanim neprijateljskim zemljama”, rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je dodao da njegova nastavlja da isporučuje gas u skladu s ugovorenim količinama i cijenama.

U početku će se ova mjera primjenjivati na zemlje koje Rusija navodi kao “neprijateljske” na listi koju je vlada objavila početkom marta.

Rusija objavila spisak “neprijateljskih zemalja”, među njima je i Crna Gora

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo 24. februara, naišao je na osudu međunarodne zajednice, pri čemu su EU, SAD i Velika Britanija, između ostalih, uveli oštre finansijske sankcije Moskvi.

Podsjetimo, u toku je 28. dan ruske agresije na Ukrajinu. Sve vijesti vezane za ovaj rat možete pratiti na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar