Ruski bombarderi letjeli nad Japanskim morem, Južna Koreja podigla svoje F-16

Svijet 23. aug 202214:46 0 komentara
Handout / Russian Defence Ministry / AFP / ILUSTRACIJA

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su dva ruska strateška bombardera patrolirala iznad neutralnih voda Japanskog mora, izvijestile su ruske novinske agencije, dok je Južna Koreja priopćila da su bombarderi u utorak ušli u zonu identifikacije protuzračne obrane.

Letovi su trajali oko sedam sati, a ruske zrakoplove pratili su južnokorejski F-16 u nekim fazama rute, objavili su ruski mediji pozivajući se na ministarstvo.

Južnokorejska vojska priopćila je da su ruski borbeni zrakoplovi ušli u njezinu zonu identifikacije protuzračne obrane (ADIZ) pa je poduzela uobičajene taktičke mjere. Nisu to pojasnili.

Ruski i kineski ratni zrakoplovi često su ulazili u tu zonu posljednjih godina u jeku proturječnih tvrdnji o različitim zonama.

Za razliku od zračnog prostora, ADIZ uglavnom predstavlja područje u kojem zemlje mogu jednostrano zahtijevati da strani zrakoplovi poduzmu posebne korake kako bi se identificirali.

Rusija ne priznaje južnokorejski ADIZ. Kina tvrdi da to područje nije ničiji zračni prostor i da bi sve zemlje trebale uživati ​​slobodu kretanja na njemu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad