Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu: Možemo mobilizovati 300.000 ljudi

Svijet 21. sep 202209:00
Press-služba Minoboronы RF

Nakon govora ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se danas obratio javnosti i najavio djelimičnu mobilizaciju, obratio se i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu poručivši da ova zemlja može mobilizovati 300.000 ljudi.

Šojgu je odmah na početku govora rekao da Rusija ne ratuje samo sa Ukrajinom već sa cijelim Zapadom. Dodao je da Zapad isporučuje veliku količinu oružja Ukrajini.

“Mi smo zaista u ratu sa kolektivnim Zapadom plus NATO. Kada govorimo o tome, ne mislimo samo na naoružanje koje se isporučuje u ogromnim količinama, već, naravno, i na sisteme. To su sistemi komunikacije, sistemi za obradu informacija. Ono se koristi za napade na civilno stanovništvo. Oko 200 civilnih satelita, svi sateliti NATO-a, rade u interesu Ukrajine”, naglasio je Šojgu.

Poručio je dalje da je Ukrajina već izgubila pola vojske.

“Više od 100.000 ljudi – 61.207 poginulih, 49.368 ranjenih. Gubici Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini iznose 5.937 ljudi”, dodao je.

Putin najavio djelimičnu mobilizaciju: Ne blefiram, zaštitit ću svoj narod

Prema njegovim riječima, Rusija ima ogromne mobilizacione resurse.

“Bit će iskorišteno samo jedan posto resursa. Tokom djelimične mobilizacije bit će pozvano 300.000 rezervista”, naveo je Šojgu.

Šta je djelimična vojna mobilizacija?

I on je invaziju na Ukrajinu nazvao “specijalnom vojnom operacijom” navodeći da se njen glavni zadatak realizuje.

“Uradit ćemo sve da on bude riješen”, zaključio je Šojgu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar