Ruski vojni stručnjak optužio europsku državu da je srušila ruski zrakoplov u Belgorodu

Svijet 28. jan 202407:44 0 komentara
Russian Investigative Committee/Handout via REUTERS

Istaknuti ruski vojni analitičar optužio je Ujedinjenu Kraljevinu da stoji iza pada ruskog vojnog transportnog zrakoplova u srijedu u blizini rusko-ukrajinske granice.

“Mislim da je avion oboren. Bio je to dobro isplaniran, orkestriran čin koji su pripremili Britanci”, rekao je Aleksej Leonkov, stručnjak koji često govori o vojnim temama, no bez ikakvih dokaza, u nedavnoj emisiji TV kanala Russia-1 koji je pod kontrolom Kremlja.

Moskva je optužila Ukrajinu za obaranje zrakoplova Ilyushin Il-76 u ruskoj regiji Belgorod. Među poginulima u nesreći bilo je 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje drži Rusija, koji su trebali biti uključeni u razmjenu zarobljenika, navodi rusko Ministarstvo obrane.

Ukrajina je, međutim, zanijekala umiješanost u napad i izrazila sumnju jesu li ratni zarobljenici uopće bili u avionu.

Novinar BBC-ja Francis Scarr u četvrtak je na X-u podijelio prevedeni video na kojem Leonkov iznosi tvrdnje o britanskoj umiješanosti.

Isječak počinje Leonkovom raspravom o nedavnom televizijskom nastupu Tobiasa Ellwooda, bivšeg ministra obrane Ujedinjene Kraljevine, koji se složio sa zapovjednikom vojske da bi novačenje moglo biti moguće u Britaniji zbog vanjskih prijetnji, piše Newsweek.

“Takvi ratoborni govori iz Velike Britanije povezani su s činjenicom da su oni predvodili NATO-ov europski front protiv Rusije”, rekao je Leonkov tijekom rasprave s voditeljicom Olgom Skabejevom.

“To znači da se ponašaju kao zapovjednici. Svima ostalima govore kamo da idu, govore Njemačkoj da Ukrajini da rakete i tako dalje”, nastavio je.

Leonkov se zatim osvrnuo na pad aviona, rekavši da Ukrajinci to nisu mogli učiniti sami.

“Britanija je djelovala na nekoliko frontova, da tako kažem, odjednom. Prvo, pokušavali su odsjeći posljednju stvar koja nas je nekako povezivala s Ukrajinom”, rekao je. “Odnosno, razmjena zarobljenika je jedina nit koja nas povezuje s Ukrajinom, tema o kojoj još uvijek možemo nekako razgovarati.”

Leonkov je optužio Britance da vrše pritisak na europske partnere koji se s njima ne slažu, poput Njemačke, koja oklijeva Ukrajini isporučiti rakete Taurus.

“I tako su Britanci izazvali katastrofu, nazovimo je tako, koristeći jedan od sustava iz arsenala Ukrajine koji je dostavljen iz zemalja NATO-a”, rekao je Leonkov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!