SAD identifikovao svoj najveći izazov

Svijet 29. nov 202222:331 komentar
Izvor: Kineska vojska (Shutterstock)

Kineski nuklearni arsenal vjerovatno će se više nego utrostručiti na 1.500 bojevih glava do 2035. godine, saopćio je Pentagon u izvještaju u utorak u kojem je također istaknuta sve veća moć zračnih snaga te zemlje. 

Washington je identifikovao Peking kao najveći izazov za Sjedinjene Države, a godišnje izvještaj o kineskoj vojsci naglašava poboljšanja i njenih nuklearnih i konvencionalnih snaga.

“Ministarstvo odbrane procjenjuje da su kineske operativne zalihe nuklearnih bojevih glava premašile 400”, stoji u izvještaju, navodi AFP.

U saopćenju se navodi da ako Kina nastavi tempom svoje nuklearne ekspanzije, vjerovatno će imati zalihe od 1.500 bojevih glava do 2035. godine.

Ta bi brojka ipak daleko zaostajala za arsenalima Sjedinjenih Država i Rusije, koji svaki uključuje nekoliko hiljada nuklearnih bojevih glava.

Kina “vjerovatno namjerava razviti nove nuklearne bojeve glave i platforme za isporuku koje su barem jednake učinkovitosti, pouzdanosti i/ili mogućnosti preživljavanja” onima koje razvijaju Sjedinjene Države i Rusija, stoji u izvještaju.

Peking također radi na modernizaciji svog arsenala balističkih raketa, lansirajući oko 135 u testiranje tokom 2021., što je više nego ostatak svijeta zajedno isključujući one ispaljene u sukobima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar