Saradnici Navaljnog zabrinuti: Alekseja nema nigdje već tri dana, imao je ozbiljan zdravstveni incident

Svijet 09. dec 202321:33 0 komentara
Reuters/Yulia Morozova

Saradnici glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji služi kaznu zatvora od 30,5 godina rekli su da se Navaljni nije pojavio tri dana na sudskim saslušanjima nakon "ozbiljnog zdravstvenog incidenta".

Direktorka Antikorupcijske fondacije Navaljnog Marija Pevčih rekla je da Navaljnog nema “tri dana”, prenio je Independent.

“Čuli smo da je prošle nedelje imao ozbiljan zdravstveni incident. Život Navaljnog je u ozbiljnom riziku. On je trenutno u totalnoj izolaciji”, rekla je Pevčih.

Portparolka Navaljnog, Kira Jarmuš rekla je da su advokati Navaljnog stajali cijeli dan ispred zatvora istočno od Moskve, gdje služi kaznu, ali im je zabranjen ulaz nakon što je navodno kolabirao u ćeliji.

“Činjenica da ne možemo da nađemo Alekseja je posebno zabrinjavajuća jer je kolabirao u ćeliji od bolesti prošle nedelje. Zavrtjelo mu se u glavi i samo je legao na pod”, rekla je Jarmuš.

Ona je dodala da su zatvorski čuvari odmah stigli, stavili ga na krevet i dali mu infuziju.

“Ne znamo o čemu se radi, ali sama činjenica da je gladan, da se drži u ćeliji bez ventilacije i da mu je vreme za šetnju svedeno na minimum, deluje kao da je pao zbog gladi”, dodala je ona.

Jarmuš je rekla da su posle incidenta advokati vidjeli Alekseja i da se osjećao relativno dobro.

“Međutim, danas je treći dan, a mi ne znamo gdje je. Prije toga, bar smo dobijali povremena pisma od njega, doduše, cenzurisana, ali nema pisama cijele sedmice”, istakla je ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!