Šef turske diplomatije najavio dolazak u BiH, na Zapadni Balkan stiže i Erdogan

Svijet 07. jun 202219:51 > 19:51 4 komentara
N1

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je u utorak kako ga zabrinjava situacija u regiji te kako će nastaviti zajednički raditi na smanjenju napetosti kako bi Zapadni Balkan učinili regijom stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Cavusoglu se danas u Ankari sastao s ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, a nakon sastanka govorio je na konferenciji za novinare.

Osvrnuvši se na ekonomsku saradnju između dvaju zemalja, Cauvsoglu je poručio kako je ona na zadovoljavajućem nivou, ali i napomenuo da ima prostora za dalje razvijanje.

Prošle godine naš obim trgovinske razmjene porastao je za oko 42 posto i dosegao 772 miliona dolara. Gledajući brojke ove godine, iznosit će oko 900 miliona dolara. Stoga smo saglasni da ćemo ga najkasnije iduće godine povećati na milijardu dolara, vjerujemo da se možemo povećati na dvije milijarde dolara u sljedećih pet godina i da možemo postići tu brojku. Zato revidiramo sporazum o slobodnoj trgovini”, poručio je Cavusoglu.

Naglasio je kako će poticati turske kompanije da zajedno više ulažu u Sjevernu Makedoniju te naveo da su se s Osmanijem dogovorili da ove godine organiziraju poslovni forum u Istanbulu.

Tokom razgovora bilo je i riječi i o saradnji u oblastima energije i odbrambene industrije.

Cavusoglu je dalje naveo kako je kolegi Osmaniju prenio očekivanja Turkiye kada je riječ o borbi protiv FETO-a i drugih terorističkih organizacija.

Naglašeno je kako FETO ne predstavlja samo prijetnju po Turkiye već po svaku zemlju u kojoj se ta organizacija nalazi i djeluje.

Osvrnuo se na situaciju na Balkanu, poručivši kako ga razvoj događaja u regionu zabrinjava.

“Postoji krhkost. Sjeverna Makedonija ima veoma važnu ulogu”, rekao je Cavusoglu.

Nakon susreta sa zvaničnicima Sjeverne Makedonije, Cavusoglu je kazao kako će posjetiti Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, a ovoj regiji će uskoro biti upriličene i posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Zajedno ćemo nastaviti raditi kako bismo smanjili ovu napetost i učinili Balkan, Zapadni Balkan, regijom stabilnosti i ekonomskog razvoja”, poručio je Cavusoglu.

Govoreći i o napetosti između njegove zemlje i Grčke, Cavusoglu se dotakao pitanja otoka u Egejskom moru, podsjećajući kako su ti otoci Grčkoj dati pod određenim uvjetima.

“Sporazumi postoje, ali Grčka ih krši i naoružava otoke. Ako Grčka ne odustane od ovog kršenja, raspravljat će se o suverenitetu ovih otoka. Danas želim to još jednom reći. Ako Grčka ne odustane od ovih kršenja, raspravljat će se o suverenitetu ovih otoka. Dakle, vrlo jasno. Morate se pridržavati tih dogovara”, zaključio je Cavusoglu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare