Sir Stuart Peach imenovan za specijalnog izaslanika VB za Zapadni Balkan

Svijet 13. dec 202120:44 0 komentara
Britanska ambasada Sarajevo

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss danas je održala sastanak sa šest ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Londonu kako bi se razgovaralo o jačanju ekonomskih i sigurnosnih veza i pružanju podrške slobodi i stabilnosti u regionu. Novi specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, sir Stuart Peach, prisustvovao je ovim razgovorima kao i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak i američki zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar.

„Ujedinjeno Kraljevstvo povećava svoje napore na podršci miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu. Ovo je izuzetno važan trenutak za zemlje Zapadnog Balkana i bitno je da se očuvaju mir, sloboda i demokratija koji su na težak način postignuti prije više od 20 godina”, izjavila je ministrica vanjskih poslova Liz Truss..

Nedavno je, kako je istakla, predsjedavala sastankom ministara vanjskih poslova grupe G7 u Liverpoolu gdje je razgovarano o Zapadnom Balkanu a ministri su pozdravili povećanje prisustva Ujedinjenog Kraljevstva.

“Želim da Ujedinjeno Kraljevstvo i naši partneri izgrade bliže ekonomske i sigurnosne veze sa regionom, što će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i razvoju, te pomoći da podržimo slobodniji, bogatiji i sigurniji Zapadni Balkan”, dodala je Truss.

“Predstavnici Evropske unije i SAD-a pridružili su mi se u ovim razgovorima u kojima sam naglasila potrebu da zajedno radimo na jačanju napora ka iznalaženju trajnih rješenja za smanjenje tenzija u regionu. U sklopu ovih aktivnosti, Ujedinjeno Kraljevstvo imenovalo je sir Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. On ima dugogodišnje iskustvo rada u regionu kao bivši načelnik Generalštaba britanskih oružanih snaga i predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, a već sutra će posjetiti region kako bi napravio naredni korak u našem angažmanu”, naglasila je.

Britanska ministrica vanjskih poslova navela je i kako je ovo dio misije Ministarstva za vanjske poslove, komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva da kreira globalnu mrežu slobode koja se temelji na dubljim ekonomskim, tehnološkim, sigurnosnim i razvojnim vezama.

Naglasila je i da kao demokratija koja cijeni slobodu, Ujedinjeno Kraljevstvo pomoći će zemljama Zapadnog Balkana da odbrane i unaprijede svrhu slobode.

“One imaju našu punu podršku ne samo da prebrode izazove, već i da napreduju”, istakla je Truss.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!