Sirija tvrdi da je Izrael jutros izvršio zračne napade u provinciji Homs

Svijet 02. apr 202313:51
Reuters

Sirijsko ministartsvo odbrane je saopćilo da su izraelske snage rano jutros izvršile vojni napad u sirijskoj provinciji Homs, dok zapadni obavještajni izvori navode da je u napadima pogođeno niz zračnih baza u središnjem dijelu zemlje u kojoj se nalazi iransko osoblje.

Izraelska vojska odbila je komentirati izvještaj o posljednjem napadu u Siriji, trećem od četvrtka i samo dan nakon napada u kojem je navodno ubijen jedan oficir iranske Revolucionarne garde.

Izrael je pokrenuo “zračnu agresiju iz pravca sjeverozapadnog Bejruta gađajući neke ispostave u gradu Homsu i njegovoj okolini u 00:35 sati“, navodi sirijsko ministarstvo odbrane u saopćenju za državne medije.

Dva zapadna obavještajna izvora koji su zatražili anonimnost zbog osjetljivosti ovog pitanja rekli su za Reuters da su raketni napadi bili usmjereni na zračnu bazu T4 koja se nalazi zapadno od drevnog grada Palmire i aerodrom al Dabaa u blizini grada Al Qusayr u blizini libanske granice, oblasti s pripadnicima grupe Hezbolah koju podržava Iran.

Iransko vojno osoblje zajedno sa borcima iz libanonskog Hezbolaha stacionirano je na oba aerodroma i postoji snažno prisustvo proiranskih milicija u tom području provincije Homs, naveli su izvori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Novinari Reutersa nisu bili u mogućnosti da nezavisno provjere ove izjave.

Sirija poriče zapadne i izraelske navode da Iran, čiji najviši vojni zvaničnici često posjećuju Siriju, ima veliko vojno prisustvo u zemlji. Sirijski vojni izvor je za državne medije rekao da su udari izazvali određenu materijalnu štetu, a petero vojnih lica je povrijeđeno.

Izrael je godinama izvodio napade na ciljeve povezane s Iranom u Siriji, gdje je utjecaj Teherana porastao otkako je počeo podržavati predsjednika Bashara al-Assada u sukobu koji je počeo 2011. godine nakon brutalnog slamanja mirnih protesta.

Izrael je prošle godine intenzivirao napade na sirijske aerodrome i zračne baze kako bi poremetio, kako kaže, iransku upotrebu zračnih linija za snabdijevanje za isporuku oružja milicijama.

Zapadni obavještajni izvori kažu da Iran sve više koristi nekoliko civilnih aerodroma za isporuku više oružja, koristeći prednost gustog zračnog saobraćaja dok teretni avioni istovaruju pomoć za pomoć nakon smrtonosnog potresa u februaru.

Iran je odbio za Reuters da komentariše zapadne i izraelske optužbe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad