Škotska premijerka Sturgeon s podsmijehom ispratila ostavku Truss

Svijet 20. okt 202215:36
Nicola Sturgeon
Izvor: Nicola Sturgeon (REUTERS/Phil Noble)

Liz Truss je danas, nakon iskazanog nepovjerenja svojih kolega i opozicije, podnijela ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije. Ovu funkciju je obnašala samo 45 dana.

Oglasila se i premijerka Škotske, Nicola Sturgeon, kojoj je Liz Truss bila červrta britanska premijerka otkako Sturgeon vodi Škotsku.

“Ako (Truss) nema ništa protiv, ja ću sada sačekati petog premijera otkako sam prva ministrica “, rekla je Sturgeon na Twitteru.

Podsjećamo, Liz Truss je ranije rekla da odbija da se sastane s prvom ministricom Škotske što je naišlo na osude javnosti uzimajući u obzir da je Sturgeon demokratski izabrana liderka ove zemlje.

Sturgeon je sada već proglašena premijerkom s najdužim mandatom izborom građana. Prva je odbila primjenu ekonomskog plana Liz Truss koji se sada pokazao štetnim za britansku ekonomiju.

Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku

Škotska premijerka je u fokus svog mandata stavila referendum o nezavisnosti Škotske i odvajanju od politike Westminstera (Londona).

Nezavisnost će Škotsku osloboditi ekonomskog haosa u Velikoj Britaniji, kaže Nicola Sturgeon. Prva ministrica kaže da bi Škotska, ako izglasa nezavisnost, težila ka uspostavljanju sopstvene valute i pridruživanju EU.

Referendum o nezavisnosti Škotske zakazan je za 19. oktobar 2023, no ovaj predmet je još uvijek u rukama sudija Ustavnog suda Ujedinjenog Kraljevstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar