Smrtna kazna prijetnja za najmanje 24 iranska demonstranta

Svijet 10. dec 202209:391 komentar
Izvor: REUTERS/Dylan Martinez

Smrtna kazna je prijetnja za najmanje 24 Iranaca zbog učestvovanja u protestima na kojima se kritikovala vlast, prema izvještaju objavljenom u subotu.

Etemad, iranski dnevni list, objavio je listu koju su sastavile sudske vlasti a na kojoj je 25 demonstranata optuženih za „vođenje rata protiv Boga“, što je optužba koja prema islamskom zakonu nosi smrtnu kaznu.

Reper Mohsen Šekari, koji se takođe nalazi na listi, pogubljen je u četvrtak, a bio je optužen za napad na čuvara oružjem, podsticanje na terorizam i blokiranje saobraćajnice.

Sudske vlasti su najavile da će se pogubljenja nastaviti.

Međutim, Etemad je u izvještaju apelovao na sud da revidira smrtne kazne i izbegne dalja pogubljenja.

Šekarijeva egzekucija je izazvala snažnu osudu u Iranu i u inostranstvu. Ali, iranski politički vođi, uključujući predsjednika Ebrahima Raisija, opisali su pogubljenje kao legitiman odgovor na nemire širom zemlje.

Demonstranti su pretili odmazdom, djeleći na društvenim mrežama poruku „Čekajte našu osvetu“.

Iranci u inostranstvu u međuvremenu planiraju da održe niz protestnih skupova na kraju nedjelje.

Protesti su krenuli nakon smrti iranske Kurdinje Mahse Amini 16. septembra. Umrla je u policijskom pritvoru nakon što je uhapšena zbog kršenja islamskog pravila odijevanja.

Pored međunarodnih sankcija vezanih uz iranski nuklearni program, Teheran se sada suočava i sa sankcijama zbog kršenja ljudskih prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar