Šri Lanka zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu kako bi spasila slonove

Svijet 14. feb 202311:36 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Vlada Šri Lanke saopštila je da će zabraniti plastiku za jednokratnu upotrebu. Potezu je uslijedio nakon niza smrti divljih slonova i jelena od trovanja plastikom.

Portparol vlade i ministar medija Bandula Gunawardana rekao je da će proizvodnja ili prodaja plastičnog pribora za jelo, šejkera za koktele i vještačkog cvijeća biti zabranjena od juna.

Ovaj potez preporučila je komisija imenovana prije 18 mjeseci za proučavanje utjecaja plastičnog otpada na okoliš i divlje životinje.

Biorazgradive plastične kese zabranjene su 2017. godine, prenosi FrancePress.

Autopsije su pokazale da su životinje umrle nakon što su jele plastiku pomiješanu s otpadom od hrane, ali lokalna proizvodnja i prodaja plastičnih proizvoda se nastavila.

Najviši autoritet Šri Lanke za azijske slonove, Jayantha Jayewardene, pozdravio je korak da ih zaustavi, ali je rekao za AFP da bi zabranu trebalo proširiti i na biorazgradive plastične kese.

“Ove vreće ulaze u lanac ishrane slonova i divljih životinja i to nije dobro”, rekao je.

Slonovi se u Šri Lanki smatraju svetim i zakonom zaštićenim, ali oko 400 umire godišnje od posljedica sukoba ljudi i slonova u blizini rezervata divljih životinja, kao i oko 50 ljudi.

Smanjenje staništa dovelo je do toga da džumbusi haraju selima u potrazi za hranom, a mnogi pate od mučnih smrti nakon što traže hranu na deponijama ispunjenim plastičnim otpadom.

Desetine divljih jelena umrlo je od trovanja plastikom u sjeveroistočnom okrugu Trincomalee prije otprilike pet godina, što je navelo vladu da zabrani otvoreno odlaganje smeća u blizini rezervata u džungli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!