Stotine uhapšenih u Ekvadoru u pokušaju zaustavljanja erupcije nasilja među bandama

Svijet 13. jan 202412:49 0 komentara
REUTERS/Karen Toro

Gotovo 900 osoba uhapšeno je u Ekvadoru od utorka u operaciji nacionalne sigurnosti za zaustavljanje naleta nasilja kojeg izvode bande u toj zemlji, saopštilo je ekvadorsko predsjedništvo.

Predsjedništvo kaže da su 94 od 859 privedenih osoba članovi, kako ih nazivaju, “terorističkih” grupa.

Ekvador su potresle eksplozije, policijske otmice i nemiri u zatvorima u valu nasilja koji je započeo bijegom iz zatvora jednog od najmoćnijih ekvadorskih narkobosova prošlog vikenda.

Predsjednik Ekvadora Daniel Noboa u utorak je proglasio stanje “unutarnjeg oružanog sukoba”, naredivši snagama sigurnosti da “neutraliziraju” nekoliko kriminalnih grupa optuženih za širenje ekstremnog nasilja.

Noboa je također označio 22 kriminalne grupe kao “terorističke” organizacije u predsjedničkom dekretu.

Kao daljnju mjeru, ekvadorska vlada objavila je u četvrtak da će stranci koji žele ući u zemlju iz Kolumbije ili Perua morati priložiti potvrdu o kaznenoj evidenciji u mjeri osmišljenoj za “spriječavanje i kontrolu ulaska pojedinaca koji predstavljaju prijetnju ili rizik za javnu sigurnost”.

Noboa je tvrdio da su 90% stranih zatvorenika u Ekvadoru Kolumbijci, Peruanci i Venezuelanci.

Nasilje je pokrenuo bijeg istaknutog vođe bande Adolfa “Fita” Macíasa iz zatvora u Guayaquilu u nedjelju.

Nakon Fitova bijega i izjave, ekvadorska zatvorska agencija izvijestila je u nedjelju o incidentima u najmanje šest zatvora u različitim provincijama.

Kriminalne grupe tada su krenule u val nasilnih napada pokazujući snagu osmišljenu kako bi obeshrabrile napore da se suzbiju njihove aktivnosti.

Ekvador, dom otočja Galapagos i dolarske ekonomije prilagođene turistima, nekoć je bio poznat kao “otok mira”, smješten između dva najveća svjetska proizvođača kokaina, Perua i Kolumbije.

No duboke luke u zemlji učinile su je ključnom tranzitnom tačkom za kokain koji se probija do potrošača u Sjedinjenim Državama i Europi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!