“Sukob će biti toliko brz da nećemo imati pojma šta se dogodilo”

Svijet 05. aug 202210:01 0 komentara
REUTERS/Aly Song/File Photo

Liberalni australski senator Jim Molan upozorio je da bi sukob između Kine i SAD-a mogao biti toliko brz, da ostatak zemalja Indo-Pacifika neće uopće znati da sukob dolazi.

Bivši australski general-major Jim Molan upozorio je da bi Kina mogla napasti američku logistiku na sličan način kao što se dogodio napad na luku Pearl Harbor u Drugom svjetskom ratu.

Liberalni senator vjeruje da bi Kina mogla “riješiti dvije muhe jednim udarcem”. Brzim napadom na američku logistiku u regiji bi uništila utjecaj SAD-a u regiji, ali bi istovremeno dovela Tajvan pod svoju kontrolu, prenosi Daily Mail.

“Trenutak u kojem se riješe američkog utjecaja u regiji, mogu jednostavno reći Tajvanu “i, što ćete sada napraviti?”. Hoće li se boriti u trenutku gdje ih SAD ne podupire? Naravno da neće”, rekao je Molan.

Molan je nakon toga upozorio Australiju da bi, u slučaju takvog scenarija, trebala dobro razmisliti o svojoj potpori SAD-u.

“Kakav god da bio, taj će se sukob temeljiti na vrlo visokoj tehnologiji. Bit će oštar, bit će brz – i nećemo imati blage veze da dolazi”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad