Svjetski čelnici osudili napad Bolsonarovih pristaša, oglasila se i Bijela kuća

Svijet 08. jan 202322:55
REUTERS/Adriano Machado

Stižu reakcije čelnika država svijeta na napad Bolsonarovih pristaša koji su dana nasilno upali u državne institucije tražeći da novi predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva bude zamijenjen.

“Brazilska vlada ima našu punu podršku u suočavanju s ovim kukavičkim i podlim napadom na demokraciju”, rekao je Gabriel Boric, predsjednik Čilea.

“Sva moja solidarnost je s Lulom i narodom Brazila. Fašizam je odlučio izvesti državni udar. Hitno se mora sastati OAS (Organizacija američkih država) ako želi nastaviti postojati kao institucija”, poručio je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro.

“Moja podrška predsjedniku Luli i slobodnim i demokratski izabranim institucijama brazilskog naroda. Kategorički osuđujemo napad na brazilski Kongres i pozivamo na trenutni povratak u demokratsku normalnost”, izjavio je španjolski premijer Pedro Sanchez.

“Nakon događaja u Brazilu, izražavamo punu potporu Meksika administraciji predsjednika Lule, izabranoj javnom voljom. Odbacujemo svaki pokušaj protiv demokratskih institucija”, kaže ministar vanjskih poslova Meksika, Marcelo Ebrard.

“Izražavamo svoju solidarnost s Lulom i dižemo svoj glas u obranu brazilske demokratije”, poručio je Santiago Cafiero, argentinski ministar vanjskih poslova.

“Ekvador osuđuje događaje protiv institucionalnosti u Brazilu i ponavlja svoju neograničenu podršk demokratiji i legitimno izabranoj vladi”, izjavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ekvadora.

Oglasio se i predsjednik Francuske Emmanuel Macron koji je dao punu podršku predsjedniku Luli.

“Demokratske institucije se moraju poštovati bezuvjetno kao i volja brazilskog naroda”, naveo je Macron.

“Apsolutno osuđujem napade na demokratske institucije u Brazilu. Puna podrška predsjedniku Luli kojeg su demokratskim putem izabrabali milioni Brazilaca kroz fer i slobodne izbore”, naveo je Charles Michel, predsjednik Vijeća EU.

Oglasila se i Bijela kuća koja osuđuje nasilje u Braziliji. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan osudio je nasilje koje su počinili Bolsonarovi pristaše nakon što su upali u nekoliko zgrada savezne vlade.

“Sjedinjene Države osuđuju svaki pokušaj potkopavanja demokratije u Brazilu. Predsjednik Biden pomno prati situaciju i naša podrška brazilskim demokratskim institucijama je nepokolebljiva. Brazilsku demokratiju neće uzdrmati nasilje”, objavio je Sullivan na Twitteru.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da je Biden upoznat sa situacijom i da će nastaviti primati brifinge. Američki državni tajnik Antony Blinken također se oglasio, rekavši da SAD poziva na trenutni prekid nasilja.

“Osuđujemo današnje napade na brazilsko predsjedništvo, Kongres i Vrhovni sud. Korištenje nasilja za napad na demokratske institucije uvijek je neprihvatljivo. Pridružujemo se Luli i pozivamo na trenutni prekid ovoga”, napisao je Blinken na Twitteru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar