Svjetski proizvođač banana Chiquita odgovorna za financiranje kolumbijske paravojske

Svijet 11. jun 202415:11 0 komentara
PROFIMEDIA

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama proglasio je multinacionalnu voćarsku kompaniju Chiquita Brands International, velikog svjetskog proizvođača i prodavača banana, odgovornom za financiranje kolumbijske paravojne jedinice.

Jedinicu Ujedinjene snage samoodbrane Kolumbije (AUC), SAD je proglasio terorističkom organizacijom.

AUC se bavio kršenjem ljudskih prava, uključujući ubistva ljudi za koje se sumnjalo da su povezani s ljevičarskim pobunjenicima.

Nakon građanske tužbe koju je pokrenulo osam kolumbijskih porodica čije je rođake ubio AUC, Chiquiti je naređeno da plati 38,3 miliona dolara (30 miliona funti) odštete porodicama.

Porota u slučaju, koji je saslušan na saveznom sudu u Južnoj Floridi, proglasila je Chiquitu odgovornom za nezakonitu smrt osam muškaraca koje je ubio AUC.

Žrtve su se kretale u rasponu od sindikalista do radnika koji su radili direktno u prodaji banana.

Slučaj su pokrenule porodice nakon što je Chiquita 2007. godine priznala krivnju za plaćanje AUC-u.

Tokom suđenja 2007. otkriveno je da je Chiquita AUC-u uplatila više od 1,7 miliona dolara u šest godina od 1997. do 2004.

Megakompanija poznata po proizvodnji i prodaji banana saopštila je da je počela s isplatama nakon što je tadašnji čelnik AUC-a, Carlos Castaño, implicirao da bi osoblje i imovina koja pripada Chiquitinoj podružnici u Kolumbiji mogli biti oštećeni ako novac ne stigne.

Odvjetnici Chiquite tvrde da kompanija nije imala izbora nego platiti AUC-u da zaštiti svoje kolumbijske zaposlenike od nasilja.

Ali tužitelji tvrde da je kompanija sklopila “nesveti savez s AUC-om” u vrijeme kada je Chiquita širila svoju prisutnost u regijama pod kontrolom AUC-a.

Redovne isplate nastavljene su čak i nakon što je AUC 2001. godine SAD proglasio stranom terorističkom organizacijom.

Dok je AUC tvrdio da je stvoren kako bi branio zemljoposjednike od napada i pokušaja iznude od strane ljevičarskih pobunjenika, ova paravojna jedinica češće je djelovala kao odred smrti za trgovce drogom.

Na svom vrhuncu imala je oko 30 hiljada članova koji su se bavili zastrašivanjem, trgovinom drogom, iznudom, prisilnim raseljavanjem i ubojstvima.

Također je pokrenuo brutalne napade na seljane za koje se sumnjalo da podržavaju ljevičarske pobunjenike.

Jedinica se demobilizirala 2006. godine, nakon postizanja mirovnog sporazuma s vladom, no neki od njezinih članova nastavili su formirati nove otcijepljene podjedinice koje su i dalje aktivne.

Skupna tužba protiv Chiquite koja je završila u ponedjeljak bila je usredotočena na devet slučajeva, koji su odabrani između stotina tužbi protiv kompanije za izvoz banana.

Porota je utvrdila da je AUC odgovoran za osam od devet ubistava ispitanih u sklopu tužbe.

Porota je također presudila da je Chiquita svjesno pružila znatnu pomoć AUC-u, do stepena dovoljnog da stvori predvidljivi rizik od štete.

Chiquita još nije komentirala presudu.

Agnieszka Fryszman, jedna od vodećih odvjetnica tužitelja, pohvalila je porodice koje je zastupala, rekavši da su “riskirali svoje živote kako bi istupili i pozvali Chiquitu na odgovornost, vjerujući u pravosudni sustav Sjedinjenih Država”.

Dodala je da “presuda ne vraća muževe i sinove koji su ubijeni, ali ispravlja stvar i stavlja odgovornost za financiranje terorizma tamo gdje i pripada: pred Chiquitin prag”.

Još jedna odvjetnica kolumbijskih porodica, Leslie Kroeger, rekla je da je “nakon dugih 17 godina protiv dobro financirane odbrane, pravda napokon zadovoljena”.

Drugi slučaj protiv Chiquite koji je pokrenula druga skupina tužitelja trebao bi započeti 15. jula.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!