Trump pozvao na ukidanje američkog Ustava nakon objave internih mailova Twittera

Svijet 04. dec 202209:48
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Bivši američki predsjednik Donald Trump pozvao je na ukidanje američkog Ustava kako bi se preokrenuli rezultati predsjedničkih izbora 2020. godine, odnosno, kako bi se vratio u Bijelu kuću na funkciju predsjednika. Radi se o novom nastavku Trumpove politike negiranja izbornih rezultata i guranja opskurnih teorija zavjere, piše CNN.

“Treba li odbaciti rezultate predsjedničkih izbora 2020. i proglasiti pravog pobjednika ili održati nove izbore? Ogromna prevara ovog tipa i veličine omogućava ukidanje svih pravila i regulacija, čak i onih koja se nalaze u Ustavu. Osnivači Amerike nisu željeli i ne bi odobrili lažne i prijevarne izbore”, objavio je Trump na društvenoj mreži Truth Social te optužio velike tehnološke kompanije za saradnju s Demokratskom strankom.

Trumpova objava stiže nakon objave internih e-mailova Twittera koji pokazuju da se u toj kompaniji raspravljalo o tome treba li ili ne na Twitteru dozvoliti objavu priče New York Posta o materijalima nađenim na laptopu Huntera Bidena, sina aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena.

Šta kaže Bijela kuća?

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates jučer je rekao da Trumpova objava “ide protiv duše naše nacije te da je svi trebaju osuditi”.

“Ne možete voljeti Ameriku samo kad pobjeđujete. Američki Ustav je naš najvažniji dokument, koji duže od 200 godina garantuje slobode i vladavinu prava u našoj zemlji. Ustav okuplja američke ljude, neovisno o stranci, a izabrani lideri zaklinju se u Ustav. On je ultimativni spomenik svim Amerikancima koji su dali svoje živote kako bi pobijedili despote koji su zloupotrijebili svoju moć i gazili osnovna ljudska prava”, rekao je Bates.

O čemu su 2020. raspravljali uposlenici Twittera?

CNN navodi kako interni mailovi Twittera pokazuju kako su uposlenici pravnih i komunikacijskih timova te društvene mreže raspravljali o tome treba li ograničiti pristup članku New York Posta o laptopu Huntera Bidena. Oni koji su se zalagali da pristup članku bude ograničen pozivali su se na politiku kompanije o objavi materijala dobijenih hakiranjem, ali bilo je i onih koji su mislili drugačije.

Rasprava unutar Twittera odvijala se uoči izbora 2020. godine, kad se Joe Biden, otac Huntera Bidena, kandidovao protiv tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. Sam Trump je prošlog mjeseca najavio da će se opet kandidovati za predsjednika SAD-a. Iako Trumpa i dalje smatraju liderom Republikanske stranke, mnogi čelni ljudi te stranke nadali su se da će Trump odustati od negiranja izbornih rezultata nakon relativno loših rezultata stranke na nedavnim izborima, piše Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar