U Evropi izronilo “kamenje gladi” sa strašnim porukama: “Ako me vidiš, plači”

Svijet 17. aug 202215:57 1 komentar
Pixabay.com/ Ilustracija

“Kamenje gladi” ponovo je izronilo na površinu uslijed suše koja je zahvatila veći dio evropskog kontinenta, što je historijski predstavljalo strašno upozorenje da dolazi period gladi.

Prije nekoliko stoljeća su ljudi u stijene u koritima rijeka uklesali poruke kako bi upozorili buduće generacije da će nastupiti težak period.

Ovo “kamenje gladi” se može naći u nekoliko evropskih rijeka, uključujući Labu i Rajnu.

Jedan ovakav kamen na obali rijeke Labe, u češkom gradu Dečin, izronio je ove godine. Nedavno ga je primijetio njemački novinar Olaf Koens.

Na njemu stoji natpis: “Ako me vidiš, onda plači“.

Češki istraživači su 2013. godine otkrili da neke od ovih oznaka datiraju iz 15. vijeka, a kamen u Dečinu obilježio je najmanje 12 suša tokom 600 godina.

Trenutna suša u Evropi bi mogla biti najgora na kontinentu u posljednjih 500 godina i mogla bi trajati tri mjeseca, izjavio je Andrea Toreti, naučnik u Evropskoj opservatoriji za sušu, za The Independent.

Očekuje se da će suša na kraju pogoditi 47 posto Evrope, te da će to prouzrokovati ogromne posljedice za razne industrije kako rijeke na kontinentu postanu toliko iscrpljene da je pogođen i transport.

Nivoi vode na rijeci Rajni u Emmericu, u blizini holandske granice u Njemačkoj, pali su u ponedjeljak za više of 4 cm u 24 sata. Vlasti su saopštile da je riječni brodski put još uvijek funkcionalan s dubinom od oko 6 stopa, ali rekordno nisko mjerenje od utorka naglasilo je ekstremnu prirodu trenutne suše. Glavna njemačka industrijska lobistička grupa, BDI, upozorila je da će fabrike možda morati ugasiti proizvodnju ili je potpuno zaustaviti jer je nivo vode otežavatransport tereta.

Poljoprivrednici u dijelovima Francuske okrenuli su se vodi iz slavine za svoju stoku jer su presušile bare i potoci. Baptiste Colson, koji posjeduje muzne krave i uzgaja stočnu hranu u Burgundiji, rekao je da njegove životinje pate, a kvalitet i količina mlijeka opadaju.

U španskoj regiji Andaluziji, neki uzgajivači avokada morali su da žrtvuju stotine stabala kako bi spasili druga od uvenuća jer je rezervoar Vinuela u provinciji Malaga pao na samo 13 posto kapaciteta, 55 posto manje nego prije godinu dana.

Evropa nije sama u krizi, a uslovi suše prijavljeni su i u istočnoj Africi, zapadnim Sjedinjenim Državama i sjevernom Meksiku, piše ovaj medij.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad