U Maroku nikad vrelije, oboreni svi toplotni rekordi – izmjereno 50 stepeni

Svijet 12. jul 202117:14
Izvor: REUTERS/Abdelhak Balhaki

Maroko je zabilježio apsolutni rekord po visini temperatura ovog vikenda u "izuzetnom" toplotnom talasu kada je temperatura dostigla gotovo 50 stepeni Celzijusa i na nekim mjestima prelazila mjesečnu normalu za pet do 12 stepeni, javili su danas meteorološki zvaničnici.

Subota je bila najvreliji dan sa vanredno visokim temperaturama u nekim oblastima koje do sada nikad nisu izmjerene bez obzira na mjesec, navodi se u saopštenju Meteorološke uprave (DGM), koja ukazuje da su „potučeni apsolutni rekordi za maksimalne temperature“.

U subotu je na termometru izmjereno 49,6 stepeni Celzijusa u Sidi Slimanu na sjeverozapadu, što je bila najviša temperatura izmjerena ovog vikenda u Maroku.

„Ova vrelina je uslijedila zbog dolaska mase suhog i vrućeg vazduha preko juga koji izaziva osjetni porast temperature“, navela je Meteorološka uprava prognozirajući pad temperature narednih dana na sjeveru i istoku zemlje.

Prošla 2020. godina već je bila najtoplija godina ikad zabilježena u Maroku sa srednjom temperaturom većom za 1,4 stepena Celzijusa u odnosu na klimatsku normalu za period 1981-2010, prema ranijem saopštenju Meteorološke uprave.

Toplotni talas u Maroku događa se u vrijeme kada više zemalja kao što su Španija, Kanada i SAD bilježe rast temperatura do ekstremnih nivoa.

Prema naučnicima vreline su nedvosmisleno znak zagrijavanja planete i očekuje se da će tih toplotnih talasa biti sve više, da će biti sve duži i intenzivniji.

Do sada je ljudska aktivnost izazvala porast temperature u svijetu od više od jednog stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru, što je dovelo do razornijih oluja, intenzivnijih toplotnih talasa, suša i porasta broja šumskih požara.

Decenija 2010-2019 bila je natoplija ikad zabilježena i pet najtoplijih godina ikad registrovano bilo je u pet posljednjih godina tog perioda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar