U Ottawi vanredno stanje zbog protesta kamiondžija: “Grad je izvan kontrole”

Svijet 07. feb 202208:42
Minas Panagiotakis / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Jim Watson, gradonačelnik Ottawe, glavnog grada Kanade, proglasio je vanredno stanje zbog protesta vozača kamiona protiv obavezne vakcinacije i ostalih covid-restrikcija. Protest traje duže od sedmicu, a Watson je rekao da je grad "potpuno izvan kontrole" te kako je demonstranata više od policije.

Demonstrante je nazvao “prijetnjom za sigurnost građana”, javlja BBC News. Vozači kamiona su svojim vozilima i šatorima paralizirali centar grada. Podsjetimo, “Konvoj slobode” počeo je kao pokret protiv vladinog zahtjeva da svi vozači kamiona budu vakcinisani protiv koronavirusa.

U razgovoru za kanadski radio CFRA Watson je rekao da se demonstranti ponašaju “neprimjereno”, dodavši kako “konstantno trube i aktiviraju vatromet” te se “ponašaju kao da se radi o zabavi”.

“Očito smo brojčano nadjačani i gubimo ovu bitku. To moramo preokrenuti i vratiti grad pod kontrolu”, dodao je Watson.

Gradonačelnik nije specificirao kakve mjere bi mogao uvesti, ali policija je jučer objavila da bi mogla krenuti u rigoroznije akcije nego dosad, što bi moglo uključivati i hapšenja onih koji pomažu demonstrantima.

Vanredno stanje dalo bi gradskim čelnicima dodatnu moć, navodi BBC. U saopćenju iz grada navodi se da proglašenje vanrednog stanja “reflektira ozbiljnu opasnost i prijetnju sigurnosti građana zbog protesta te naglašava potrebu za podrškom pravosudnog sistema i ostalih nivoa vlasti”.

Mnogi građani Ottawe izrazili su svoje nezadovoljstvo protestima. Žale se na kamione koji ometaju saobraćaj te novoizgrađene improvizirane drvene strukture u gradskim parkovima. Policija je saopćila da je zabrinuta jer je konvoj privukao krajnje desne i ekstremističke dijelove društva, navodi BBC.

U nedjelju su potvrdili da istražuju više od 60 prijava vezanih uz protest, u rasponu od kršenja javnog reda i mira, preko krađa i oštećenja tuđe imovine, do zločina iz mržnje. Uhapšeno je više ljudi. Protiv koronavirusa je vakcinisano 83 posto Kanađana, a većina građana podržava obaveznu vakcinaciju, prenosi Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar